Събития

Газови бутилки цъкат като бомби в домовете

  16.08.2018 16:00             
Газови бутилки цъкат  като бомби в домовете

Няколко милиона са газовите бутилки, които цъкат като бомби в домовете на българите, твърдят специалистите. Преди години от Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, към която е отговорната за контрола дирекция "Инспекция за държавен технически контрол" поискаха да бъде създаден електронен регистър на газовите бутилки за бита, но и до днес това не е станало. Голяма част от тях са стари, някои на 25-30 години, а липсва контрол върху тях от страна на фирмите. Нарушения има и по отношение на газовите бутилки, използвани в заведения, смятат експертите.

В края на лятото, когато започва активния сезон на домашното консервиране, от пожарната отчитат бум на инциденти с газови бутилки. През последните дни два случая на взривове са регистрирани в регион Монтана. За щастие пострадали хора няма.

„Големият проблем е, че хората нямат опит и не знаят как да проверяват изправността на бутилките и вентилите. Това е работа на фирмите, които продават бутилките и на тези, които ги зареждат”,  коментират експерти.

Част от бутилките в домовете са с повредени винтили и изпускат газ, пълнят се на нерегламентирани места, а не чрез лицензираните компании, и това ги прави опасни за употреба.

По закон е забранено на газостанциите да се пълнят битови бутилки. От Българската петролна и газова асоциация са предложили  увеличение  на санкциите за такова нарушение, но това така и не е било прието в нормативната уредба. От асоциацията предлагат да бъдат поставяни електронни маркери на годните бутилки, а тези, които имат дефекти – да се изземат от пазара. Така в рамките на няколко месеца всички бутилки, които се пълнят в пълначни центрове ще бъдат маркирани.

Зареждането на бутилки за домашни уреди масово обаче става в газостанциите. Според изискванията, там трябва да има специални помещения за пълнене на битови бутилки. Повечето газостанции имат такива помещения, но гражданите твърдят, че никога бутилките им не се пълнят в тях, а направо на колонките.

Според наредба на Министерския съвет за безопасно експлоатиране на газовите съоръжения от септември 2004 г. е абсолютно забранено пълненето на битови бутилки от колонките за зареждане на автомобилни газови уредби. Но и това е само на хартия...

В газостанциите трябва да има автоматични везни за пълнене на бутилки по масата на напълнения газ, контролни везни за претегляне на напълнените бутилки, както и съоръжения за отстраняване на излишния газ от препълнени бутилки, за проверка на херметичността на бутилката и за премахване на въздух от нея. Рампите за пълнене на бутилки трябва да бъдат в отделни едноетажни помещения с негорими стени. По време на пълненето бутилките трябва да са прикрепени здраво към рампата.

Според наредбата, преди да започне напълването, се извършва основен преглед на външните повърхнини на съда. Всяка газостанция е длъжна да води дневник за напълнените бутилки, в който да се вписват фабричния номер на съда, вместимостта му и теглото на напълнения газ. Върху напълнената бутилка трябва да се сложи стикер с наименованията на фирмата, извършила пълненето, и на газа.

Това обаче почти не се случва.

Според гражданите в Монтана бутилки се пълнят навсякъде  на колонка. Никой нито проверява, нито вписва в дневник, нито пък слага стикер на бутилките. Хората споделят, че само една голяма фирма има специален ред за зареждане на битови бутилки. Чрез абонамент те осигуряват съда, проверяват го и доставят пълните бутилки по домовете.

От пожарната в Монтана предупреждават, че ползването на бутилки в дворове и на тереси под пряка слънчева светлина крие риск от взрив. Най-често инцидентите се случват заради изпускащ вентил и монтирането на газовия уред в топли помещения и огрян от слънцето двор.