Събития

Провериха басейните в Монтанско

  22.07.2018 10:21             
Провериха басейните в Монтанско

Всички басейни на територията на област Монтана са безопасни за хората, казаха от регионалната здравна инспекция. Експертите са изследвали водата по химични, органолептични и микробиологични показатели. Нарушения не са открити.

33 басейна разхлаждат жителите на региона. Най-много  са във Вършец, село Спанчевци, Берковица, Монтана и Лом. Навсякъде има спасители.

Забранено е къпането в реки, язовири и руги необезопасени водоеми. Със заповед на здравните власти е забрането къпането и в река Дунав. На нито един дунавски плаж в региона не са назначавани спасители, но въпреки това масово в горещините хората се разхлаждат в голямата река. Преди години дунавските плажове бяха сред най-предпочитаните, но след влизавето ни в евросъюза бе наложена забрана за плуване в реката.Тази мярка действа във всички европейски страни, през които преминава Дунав. Причината е, че водата е замърсена и крие опасност от зарази, напомнят здравните инспектори.

Те са категорични , че единствените безопасни места за плаж и плуване в летните месеци са басейните. Следи се  дали собствениците им изследват водата всеки ден за  остатъчен хлор,  ешерихиеколи и микробно число. До момента не са открити нарушения, казаха от здравната инспекция.