Събития

Дъжд от 50 литра на квадрат заля Ерден СНИМКИ

  19.06.2018 11:32             
Дъжд от 50 литра на квадрат заля Ерден СНИМКИ

Бойчиновското село Ерден потъна под вода в понеделник вечерта. Над селището за по-малко от час – между 17 и 18 часа се изсипаха 50 литра на квадратен метър. Най-ниската част около центъра остана напълно непроходима и движението беше спряно. Огромни опашки от автомобили изчакваха след края на пороя водата да се оттече, за да продължат по пътя си.

„Ситуацията е овладяна. Най-важното е, че няма пострадали хора. Имаме няколко къщи с наводнени мазета и приземни етажи, но екипите на пожарната отводняват от снощи. Всички работници от временната заетост са на улиците и събират наносите тиня.”, каза кметът на Ерден Еленка Пенкова.

Благодарение превантивната дейност, предприета от общинската управа в Бойчиновци, деретата са почистени и това е спасило Ерден от наводнение. От кметството обаче се заемат отново с тях, тъй като сприята ги е затлачила. Почистени са двата моста на преминаващите канали и са обходени проблемните участъци.

„Просто дъждът беше много интензивен. За кратко време се изваля толкова вода, колкото за цял месец. Екипите на пожарната и на ЧЕЗ от снощи са в селото и помагат навсякъде”, каза Пенкова. В разчистването са се включили и много местни доброволци.