България

Ивета оставила детето дълго време напишкано, затова Теньо я пребил до смърт /обзор/

  18.06.2018 09:37             
Ивета оставила детето дълго време напишкано, затова Теньо я пребил до смърт /обзор/

- Грозят го 20 г. затвор

за умишлено убийство,

може и до живот

Социалните взеха

3-годишния им син, който

наблюдавал ритниците,

търсят при кого да

го настанят

- Съседи на два пъти

подавали сигнали за страшни

скандали в семейството -

младата жена обаче

отказвала да подаде

жалба в полицията

19-годишната Ивета Тинева, която издъхна след жесток побой в Айтос на 16 юни, е била зверски ритана в корема, а юмруците на приятеля ѝ Теньо

направили

мозъка ѝ

буквално на

пихтия,

разказаха източници на “24 часа”.

Непосредствената причина за смъртта на жената е тежък мозъчен оток, но тя била с комбинирани травми по цялото тяло, със счупен нос, обезобразено от побоя лице. Съдебни медици обясниха, че трупът бил обезкървен - кръвта е изтичала, докато биячът се е суетял около мъртвата Ивета в къщата в Айтос.

В понеделник окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на 27-годишния Теньо Енчев за умишлено убийство по чл. 115 от НК, за което законът предвижда от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

Той направил

пълни

самопризнания

Разказал, че между него и Ивета избухнал скандал заради 3-годишния им син. Теньо не бил доволен от грижите, които полага младата майка за детето. Оставила го дълго време момчето напишкано, без да го преобуе.

Напрежението между двамата ескалирало и Теньо се нахвърлил върху беззащитната Ивета с ритници и юмруци. Той не спирал да я удря, а 3-годишното момченце пищяло.

Драмата се разиграла между 19,30 и 20 ч на 16 юни в наследствената къща на Теньо на ул. “Хаджи Димитър” в Айтос.

Едва след като се освестил, биячът разбрал, че е сторил нещо ужасно, и се обадил на баба си, с която бил близък. Жената пристигнала от близкото село Лясково и едва тогава позвънила на тел. 112. За минути районът около къщата бил отцепен от полицията, линейка откарала изпадналата в кома Ивета в УМБАЛ - Бургас, но около 2 ч през нощта на 17 юни тя издъхнала.

Ден след трагедията социалните са взели 3-годишния Наско, на който е наложена мярка за закрила, научи “24 часа”.

“Не можем да разкрием къде е детето в момента, но

то е добре.

Спокойно е,

храни се

нормално, не е травмирано. Сега се търси най-добрият вариант за него. Издирваме роднини на починалото момиче, които не живеят на територията на Айтос, изпратили сме писма до тези, които сме установили. Разговаряли сме и с близките на Теньо, към които детето е привързано. Смятаме, че ще намерим вариант и едва ли ще се стигне до настаняване в приемно семейство”, споделиха от дирекция “Социално подпомагане” в Айтос.

Теньо и Ивета живеели на семейни начала. Пристигнали в Айтос преди около 3 г. , преди това били в София, откъдето е момичето.

Според посветени двамата се запознали преди 5 г., а едва 16-годишна Ивета забременяла.

Теньо също живеел в столицата при майка си, тъй като родителите му били разведени. Баща му починал през 2015 г.

“Баща му беше кротък човек, живеше с майка си на село. Теньо не го познавам много, идвал е за 4-5 дни и си е тръгвал. Направи ми впечатление, че преди около година баба му Димитринка се появи в магазина с младо момиче с бебешка количка. Едва тогава разбрах, че Теньо има дете”, разказа кметът на село Лясково Енчо Бакалов.

Той си спомня за инцидент отпреди година и половина, при който лично се намесил и така предотвратил по-сериозни последствия.

“Видях, че Теньо гони на улицата младо момиче и крещи. Настигнах го и го спрях, след това повиках полиция. Дойдоха на десетата минута и отведоха момчето в районното. Най-вероятно са му съставили протокол”, разказва кметът на Лясково. Тогава Ивета опитала да оправдае Теньо, не подала и жалба в полицията.

Съседи от ул. “Хаджи Димитър" в Айтос също сигнализирали полицията преди около година след страшен скандал в дома на Ивета и Теньо. И тогава обаче младото момиче, явно наплашено от 27-годишния си насилник, не се осмелило да се оплаче и отпратило униформените.

“Смърт! Режете

го парче по парче

този боклук,

оставил детето без майка и родители без дъщеря. Кой си ти, да отнемаш живот?”, пишат приятелки на Ивета в социалните мрежи.

Теньо е стар познайник на полицията, с богато крими досие и няколко ефективни присъди за кражби, последната от които за срок от 12 месеца. Има по-малък брат, който в момента също е в затвора за подобни деяния.

Според разследващи 27-годишният Теньо е бил пиян и дрогиран по време на побоя. Запознати разкриха, че той употребявал наркотици и преди инцидента, има данни, че момичето също е вземало от време на време.

Натривки от кокалчетата на юмруците на побойника, както и от кожата под ноктите му са установили наличие на кръв и ДНК на жертвата.

“По случая са назначени няколко експертизи, изчакваме резултатите. Най-вероятно ще внесем искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” във вторник или в сряда, каза наблюдаващият прокурор Елгина Чалъмова от Бургаската окръжна прокуратура.

“При наличието на достатъчно доказатeлства е възможно обвинението да бъде променено в убийство по чл.116”, допълни прокурор Чалъмова.

Това обвинение е по-тежко и за него законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживот без право на замяна.

Най-вероятно квалификацията ще бъде променена, ако се докаже, че убийството е извършено по особено мъчителен начин за жертвата или с особена жестокост.

24часа