Konkurent
ТДМ

Събития

Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом

2018-06-13 10:00 743 0

Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом
Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом

250 бебета са проплакали в родилното отделение на ломската болница през миналата година. От началото на 2018 – та на бял свят са дошли 78 момиченца и момченца. За тях и  майките им  в акушеро – гинекологичното и родилно отделение на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” се грижат петима лекари и 10 акушерки.

Отделението разполага с  16 легла  -10 гинекологични и 6 родилни  и има сключен договор НЗОК. Лекарите оказват специализирана акушеро-гинекологична помощ на жените и бременните от общините Лом, Брусарци, Медковец, Вълчедръм, Якимово, както и от други райони, насочени по спешност към отделението.

Родилното отделение е на първия етаж на общинската болница, а на втория е акушеро-гинекологичното. Те са с отделни входове и санитарни съоръжения.

Клиниката разполага с необходимата апаратура за покриване на медицинските стандарти – ехографи, монитори, кувьози, аспиратори перфузори. Лекарите имат възможност да оказват  денонощна хирургическа, терапевтична и консултативна дейност. Извършват се лапароскопски операции, както и  обезболяване при раждане.

Началник на отделението е д-р Едуард Богомилов. Той е поел поста след конкурс.

Общинската болница „Свети Николай Чудотворец” в Лом е в топ 10 на общинските болници в страната. Лекарите се грижат за населението на 5 общини -  Лом, Вълчедръм, Якимово, Медковец и Брусарци. Годишно през клиниката преминават средно  около 12 000 пациенти.

Ломската болница е една от най-старите в региона, припомня управителят й д-р Георги Савков. Създадена е в първата година след Освобождението.

Днес болницата се помещава в три отделни сгради. Едната представлява четириетажен корпус. В другите две са инфекциозно и психиатрично отделение, което е най-голямото в региона.

В МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” работят 65 лекари и 139 медицински сестри, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти с колежанско, бакалавърско и магистърско образование.

Лечебното заведение разполага със съвременна апаратура за диагностика, в това число спирален скенер, ехокардиограф, фиброколоноскоп, фиброгастроскоп, мамограф. Извършват се лапароскопски холецистектомии, има възможност и за  артроскопски процедури.

Четете повече утре в специалното приложение "Здравето с "Конкурент".

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
„Врабчетата” на Монтана отново донесоха медали от фестивал
2019-03-18 19:00
11 0
Вокална група „Детски смях” при детския комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана се върна със  златен медал от  националния фестивал  „Орфеева дарба” в София. „Врабчетата” се…

Откриха седмицата на франкофонията  с бинарен урок  в СУ „Васил Кънчов”
2019-03-18 18:00
92 0
Седмицата на франкофонията във Враца беше открита с бинарен урок – по поетическия цикъл „Бретан” на Елисавета Багряна. Събитието се състоя в актовата на СУ…

С 3D мапинг и концерт на „Фондацията“ се откриват Ботеви дни 2019
2019-03-18 17:00
78 0
За трета година Ботевите дни във Враца ще бъдат открити с ефектно аудио-визуално шоу, съпътствано с концерт на група „Фондацията“. В култовата формация участват емблематичните…

Представят книгата „Челопек – Природният олтар” в библиотека „Христо Ботев”
2019-03-18 16:00
75 0
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя новата книга на Цветана Евгениева „Челопек - Природният олтар“. В нея дългогодишният журналист използва исторически сведения, оставени в…

актуален брой на вестник Конкурент