Konkurent
ТДМ

Събития

Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом

2018-06-13 10:00 603 0

Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом
Петима доктори и 10 акушерки се грижат за родилките в Лом

250 бебета са проплакали в родилното отделение на ломската болница през миналата година. От началото на 2018 – та на бял свят са дошли 78 момиченца и момченца. За тях и  майките им  в акушеро – гинекологичното и родилно отделение на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” се грижат петима лекари и 10 акушерки.

Отделението разполага с  16 легла  -10 гинекологични и 6 родилни  и има сключен договор НЗОК. Лекарите оказват специализирана акушеро-гинекологична помощ на жените и бременните от общините Лом, Брусарци, Медковец, Вълчедръм, Якимово, както и от други райони, насочени по спешност към отделението.

Родилното отделение е на първия етаж на общинската болница, а на втория е акушеро-гинекологичното. Те са с отделни входове и санитарни съоръжения.

Клиниката разполага с необходимата апаратура за покриване на медицинските стандарти – ехографи, монитори, кувьози, аспиратори перфузори. Лекарите имат възможност да оказват  денонощна хирургическа, терапевтична и консултативна дейност. Извършват се лапароскопски операции, както и  обезболяване при раждане.

Началник на отделението е д-р Едуард Богомилов. Той е поел поста след конкурс.

Общинската болница „Свети Николай Чудотворец” в Лом е в топ 10 на общинските болници в страната. Лекарите се грижат за населението на 5 общини -  Лом, Вълчедръм, Якимово, Медковец и Брусарци. Годишно през клиниката преминават средно  около 12 000 пациенти.

Ломската болница е една от най-старите в региона, припомня управителят й д-р Георги Савков. Създадена е в първата година след Освобождението.

Днес болницата се помещава в три отделни сгради. Едната представлява четириетажен корпус. В другите две са инфекциозно и психиатрично отделение, което е най-голямото в региона.

В МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” работят 65 лекари и 139 медицински сестри, акушерки, клинични и рентгенови лаборанти с колежанско, бакалавърско и магистърско образование.

Лечебното заведение разполага със съвременна апаратура за диагностика, в това число спирален скенер, ехокардиограф, фиброколоноскоп, фиброгастроскоп, мамограф. Извършват се лапароскопски холецистектомии, има възможност и за  артроскопски процедури.

Четете повече утре в специалното приложение "Здравето с "Конкурент".

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Коледари пяха на областен управител СНИМКИ
2018-12-18 22:25
41 0
Децата от ДГ „Европейчета” посетиха Областна администрация – Враца по повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Те бяха посрещнати от областния управител Малина Николова и…

В новия брой на
2018-12-18 22:00
107 0
- Александър Петров от Враца спечели 100 000 лева от „Еврошанс“; - Хотелите в Монтанско са празни през зимата; - Малки коледари гостуваха в Областна…

Коледен благотворителен концерт в училище „Козма Тричков” СНИМКИ
2018-12-18 21:00
261 0
Благотворителен коледен концерт под надслов „Ние – за нас“ събра ученици, родители и учители от врачанското училище „Козма Тричков“ в навечерието на светлите християнски празници. Събитието се…

По коледа се случват чудеса в Борован
2018-12-18 20:00
446 0
Днес бяха избрани пет  деца, които кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова ще зарадва със подаръци. Инициативата на инж.Десислава Тодорова „По коледа се случват…

актуален брой на вестник Конкурент