Konkurent
ТДМ

Здраве

Как да се събудим по-лесно сутрин

2018-06-10 06:00 1801 0

Как да се събудим по-лесно сутрин

Единственият начин да се събуждаме по-лесно сутрин е да спим достатъчно и да си лягаме по едно и също време. Лесно е да се каже, нали? От друга страна специалистите предупреждават, че дори и да спазваме най-добрия режим на сън, няма как да сме свежи в първите 15 минути след събуждане. Това се дължи на явлението „сънна инерция“, което ни помага лесно да заспим отново, ако сме се събудили внезапно през нощта.

И все пак трябва да има някакъв начин да се преживее по-леко момента, в който всичко, което искаш от света е „още пет минутки“. Нека видим най-разпространените.

Кофеин. Много хора се кълнат, че не могат да отворят очи преди задължителната чаша кафе. Кофеинът е най-разпространеният начин за преодоляване на сънната инерция, но връзката ни с него не е така проста. Проблемът е, че лесно развиваме толерантност, която ни кара да поглъщаме все по-големи количества с все по-малък ефект.

Кофеинът работи, като блокира действието на вещество, известно като аденозин, произвеждано в нашия организъм, което ни кара да се чувстваме уморени. Кофеинът наподобява аденозина и се свързва с рецепторите, предназначени за него. Аденозинът не стига до рецепторите и чувството на умора намалява. Когато редовно започнем да блокираме действието на аденозина, организмът решава, че не произвежда достатъчно. В резултат на което започва да произвежда допълнително аденозин и ние имаме нужда от все по-големи количества кафе.

Крайният резултат е, че се чувстваме много по-уморени при събуждане, защото не сме пили кафе през нощта. Става дума за най-обикновено пристрастяване: това, което приемаме като сънна инерция всъщност са симптоми на кофеинова абстиненция.  

Събуждане след пълен цикъл сън. Пълният цикъл на съня трае 90 минути. Ако имате дисциплината да нагласите алармата си в края на пълен цикъл сън (9 или 7 и половина часа след като си легнете) е по-вероятно да се събудите отпочинали.

Светлина. Когато се будим по естествен начин (т.е. от лъчите на слънцето, а не от аларма) производството на мелатонин в организма ни спира преди да се събудим или действието му спира няколко минути след това.

Най-добрият заместител на този естествен процес е т. нар. „лампа за дневна светлина“. Това е лампа, която излъчва светлинна вълна, много подобна на естествената светлина на слънцето, която заблуждава мозъка ви, че денят е настъпил. Осветяването става постепенно, преди да се чуят звуците на истинската аларма (нещо като песента на птиците).

Тази усилваща се светлина постепенно ви извежда от най-дълбокия към по-леките му фази. При звука на алармата сме много по-близо до будното състояние. Много хора казват, че с този начин на събуждане се чувстват значително по-добре.  Особено полезен е за страдащите от сезонно афективно разстройство.

Ярката синя светлина от екраните на устройствата ни потиска отделянето на хормона мелатонин, който е ключов в процеса на заспиване. Ако искате да спите добре, не използвайте телефона, таблета или лаптопа си поне около час преди лягане. По същата логика, ако прегледате любимите си сайтове веднага след събуждане, може да се разсъните по-лесно.

И не на последно място: топлина. Раздвижете се, още докато сте в леглото и облечете топла дреха, ако в стаята е студено. Вижте още съвети за събуждането в студените зимни сутрини

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме
2019-05-27 04:00
640 0
Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате Преди няколко…

Учените са открили метод за подобряване на паметта при възрастните хора
2019-05-25 04:00
339 0
Един от основните проблеми на възрастните хора е отслабването на паметта. Възможно ли е да се възстанови и какво трябва да се направи за да…

СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
526 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
590 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

актуален брой на вестник Конкурент