Здраве

Никоя бременна жена не трябва да яде тези храни, от тях ще повръща повече!

  01.06.2018 23:00             
Никоя бременна жена не трябва да яде тези храни, от тях ще повръща повече!

Почти всяка бременна жена усеща тежест в стомаха, гади й се и дори повръща. Всички знаем, че за това са виновни хормоните, но се оказва, че не са само те. Има начин, с който може да намалите до минимум тези неприятни симптоми на бремнността.

Според науката за неразположението през този етап от живота ви са виновни хормоните естроген и гонадотропин. След забременяването се отключват гореспоменатите неприятни неща за една жена. Много от бременните повръщат до 14 седмици след спирането на менструацията.

Нивото на гонадотропин се стабилизира точно около 14-та седмица и заради това гаденето и тежестта в корема изчезват. Естрогенът обаче се увеличава през цялата бременност и точно заради това е възможно да повръщате до края й.

Стресът също оказва лошо влияние. Той засилва неразположението.

Според някои учени повръщането, гаденето и тежестта в корема са естественият опит на организма да се предпази от някои храни, които не е редно да поемате. Важно е да не допускате повръщането да доведе до обезводняване, а ако повръщането е повече от 7 пъти дневнно,то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО посетете доктора си за консултация.

Още от рано сутрин всяка бременна дама трябва да помисли какво ще закуси. Стомахът й не трябва да стои празен. Хубаво е да сложите няколко солети в устата, преди още да сте станали от леглото. След това може да хапнете препечена филийка илипък бисквитки. Според лекарите, не е хубаво да пиете вода на гладно.

Експерти съветват бременните да НЕ консумират плодови сокове и мляко – независимо дали е прясно или кисело.

Ако вече усещате тежест в корема, то няколко глътки газирана вода, може да успеят да облекчат това чувство. При такава ситуация на помощ може да дойде и водата с лимон.

Лекари препоръчват да консумирате предимно солени и сухи храни. Избягвайте готвеното, а яжте например пилешка пържола. Стомахът се бунтува и срещу компотите и зеленчуците. Освен това миризмата на някои храни, също може да предизвика гадене.

Хубаво е да хапвате често, но по малко. Белтъчните храни могат да подтиснат гаденето, както и чаят от джинджифил, особено, ако е с малко лимон.

blitz.bg