Събития

Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

  29.05.2018 16:56             
Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

Днес, на 30 май, се навършват 108 г. от рождението на големия врачанин Димитър Бучински. В паметта на поколенията той остава като историк, раставратор, живописец, археолог и скулптор. 

Димитър Бучински е оставил голяма диря в историята на Враца и България. Негови произведения, скулптори, находки и изследвания са допринесли много за Враца. Поради тази причина днес общественикът Христо Илиев тръгва по местните училища, за да предостави по една картина, съдържаща кратката история на Димитър Бучински.

Той е най-будният изследовател и историк по онова време, когато през далечната 1937 г на 4 юни казва ,,Град без музей е като народ без история ", човекът  който съживява идеята за градски музей още 1936 г.

Завършил ходожествената академия в София, почетен гражданин на Враца (1961 г.), нарисувал множество картини и изградил много паметници на личности в цяла България.

Включва се в археологическите разкопки при прохода Вратцата през 1941 г. с много открития.

Голяма заслуга има, когато показва точното място, където намират царските тракийски гробници в Могиланската могила във Враца (1965 – 1966 г.)

Реставрира стенописите на църквата св. Петка Самарджииска в София и участва в разкопките за намиране тялото на апостола Васил Левски. 

„Нека не забравяме големите и достойни врачани, а един от тях е Димитър Бучински, затова реших да направя тази добра инициатива и да направя лимитирана серия картини, които дарявам на всички врачански училища - да знаят и помнят това име, защото този човек е дал много на Враца и България“, това сподели общественикът Христо Илиев, организатор на инициативата.

Той има намерение да рекламира Враца в няколко европейски града. Първата подобна акция беше в Рим, за което писа единствен konkurent.bg.