Konkurent
ТДМ

Събития

Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

2018-05-30 06:00 1162 0

Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински
Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

Днес, на 30 май, се навършват 108 г. от рождението на големия врачанин Димитър Бучински. В паметта на поколенията той остава като историк, раставратор, живописец, археолог и скулптор. 

Димитър Бучински е оставил голяма диря в историята на Враца и България. Негови произведения, скулптори, находки и изследвания са допринесли много за Враца. Поради тази причина днес общественикът Христо Илиев тръгва по местните училища, за да предостави по една картина, съдържаща кратката история на Димитър Бучински.

Той е най-будният изследовател и историк по онова време, когато през далечната 1937 г на 4 юни казва ,,Град без музей е като народ без история ", човекът  който съживява идеята за градски музей още 1936 г.

Завършил ходожествената академия в София, почетен гражданин на Враца (1961 г.), нарисувал множество картини и изградил много паметници на личности в цяла България.

Включва се в археологическите разкопки при прохода Вратцата през 1941 г. с много открития.

Голяма заслуга има, когато показва точното място, където намират царските тракийски гробници в Могиланската могила във Враца (1965 – 1966 г.)

Реставрира стенописите на църквата св. Петка Самарджииска в София и участва в разкопките за намиране тялото на апостола Васил Левски. 

„Нека не забравяме големите и достойни врачани, а един от тях е Димитър Бучински, затова реших да направя тази добра инициатива и да направя лимитирана серия картини, които дарявам на всички врачански училища - да знаят и помнят това име, защото този човек е дал много на Враца и България“, това сподели общественикът Христо Илиев, организатор на инициативата.

Той има намерение да рекламира Враца в няколко европейски града. Първата подобна акция беше в Рим, за което писа единствен konkurent.bg.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
„Врабчетата” на Монтана отново донесоха медали от фестивал
2019-03-18 19:00
19 0
Вокална група „Детски смях” при детския комплекс „Ние, врабчетата” в Монтана се върна със  златен медал от  националния фестивал  „Орфеева дарба” в София. „Врабчетата” се…

Откриха седмицата на франкофонията  с бинарен урок  в СУ „Васил Кънчов”
2019-03-18 18:00
95 0
Седмицата на франкофонията във Враца беше открита с бинарен урок – по поетическия цикъл „Бретан” на Елисавета Багряна. Събитието се състоя в актовата на СУ…

С 3D мапинг и концерт на „Фондацията“ се откриват Ботеви дни 2019
2019-03-18 17:00
80 0
За трета година Ботевите дни във Враца ще бъдат открити с ефектно аудио-визуално шоу, съпътствано с концерт на група „Фондацията“. В култовата формация участват емблематичните…

Представят книгата „Челопек – Природният олтар” в библиотека „Христо Ботев”
2019-03-18 16:00
76 0
Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца представя новата книга на Цветана Евгениева „Челопек - Природният олтар“. В нея дългогодишният журналист използва исторически сведения, оставени в…

актуален брой на вестник Конкурент