Konkurent
ТДМ

Събития

Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

2018-05-30 06:00 1024 0

Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински
Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински Поредната благородна инициатива: 108 години от рождението на големият врачанин Димитър Бучински

Днес, на 30 май, се навършват 108 г. от рождението на големия врачанин Димитър Бучински. В паметта на поколенията той остава като историк, раставратор, живописец, археолог и скулптор. 

Димитър Бучински е оставил голяма диря в историята на Враца и България. Негови произведения, скулптори, находки и изследвания са допринесли много за Враца. Поради тази причина днес общественикът Христо Илиев тръгва по местните училища, за да предостави по една картина, съдържаща кратката история на Димитър Бучински.

Той е най-будният изследовател и историк по онова време, когато през далечната 1937 г на 4 юни казва ,,Град без музей е като народ без история ", човекът  който съживява идеята за градски музей още 1936 г.

Завършил ходожествената академия в София, почетен гражданин на Враца (1961 г.), нарисувал множество картини и изградил много паметници на личности в цяла България.

Включва се в археологическите разкопки при прохода Вратцата през 1941 г. с много открития.

Голяма заслуга има, когато показва точното място, където намират царските тракийски гробници в Могиланската могила във Враца (1965 – 1966 г.)

Реставрира стенописите на църквата св. Петка Самарджииска в София и участва в разкопките за намиране тялото на апостола Васил Левски. 

„Нека не забравяме големите и достойни врачани, а един от тях е Димитър Бучински, затова реших да направя тази добра инициатива и да направя лимитирана серия картини, които дарявам на всички врачански училища - да знаят и помнят това име, защото този човек е дал много на Враца и България“, това сподели общественикът Христо Илиев, организатор на инициативата.

Той има намерение да рекламира Враца в няколко европейски града. Първата подобна акция беше в Рим, за което писа единствен konkurent.bg.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Огнян Ценков поздрави видинчани с Деня на християнското семейство
2018-11-21 18:00
29 0
Кметът на Община Видин отправи своите поздравления по повод големия християнски празник Въведение Богородично чрез медиите, след редовното заседание на Общинския съвет. Той пожела на…

В Оряхово честваха 141 години свобода СНИМКИ+ВИДЕО
2018-11-21 17:00
73 0
Признателни потомци от двете страни на Дунава се поклониха днес пред саможертвата на героите, дали живота си за освобождаването на Оряхово от турско робство преди…

Кметът на община Борован уважи тържество
2018-11-21 16:30
149 0
Кметът на община Борован инж. Десислава Тодорова присъства на тържество по случай 21 ноември в село Нивянин. По инициатива на кмета на населеното място - …

Заместник-министър Русинова: „Враца е лидер в социалните услуги“
2018-11-21 16:00
231 0
„За мен е огромно удоволствие, в Деня на християнското семейство, да поставим началото на изграждането на социален комплекс. Надявам се, когато новият дом на децата…

актуален брой на вестник Конкурент