Събития

Ротарианци зарадваха талантливи деца на Враца

  23.05.2018 12:47             
Ротарианци зарадваха талантливи деца на Враца

За поредна година „Ротари клуб“ във Враца връчи стипендии на 4 деца–изявени ученици в областите „Музика и изкуство” и „Хуманитарни науки”. По 500 лв. еднократна стипендия получиха Елица Стефанова от ПЕГ „Йоан Екзарх” и Мария Стилянова от СУ „Христо Ботев”, които на практика получават стипендията, учредена в памет на диригента Валери Вачев.

По 50 лв. месечно цяла година пък ще получават Никол Илиева от НУ „Св. Софроний Врачански” и Илиан Евтимов от СУ „Христо Ботев”.

Стипендиите връчи на специална церемония президентът на „Ротари клуб – Враца“ Ивац Митов, който пожела на даровитите деца бъдещи успехи. На събитието присъстваха и представители на „Интеракт клуб“.

Ръководството на организацията направи отчет за свършеното до момента през тази ротарианска година. Старт е даден с ежегодните, седми по ред ротариански игри, в които участие вземат над 500 деца. Дарени са легла за отделението по неонатология. Съвместно с местната структура на БЧК, хора в неравностойно положение са получили топъл обяд и са имали възможността да приемат протегнатата към тях приятелска ръка. Съвместно с берковския „Ротари клуб“ се изгражда детска площадка, на която малчуганите ще могат да се научат как безопасно да се движат по улиците. Тя ще се намира в центъра на града под Ком. Подпомогнат е и отборът по водна топка за провеждане на състезание, на което ватерполистите се класират първи.

Заедно с „Ротари клуб“ - Мездра се работи по проект, който дава възможност на едно от най-старите училища в железничарския град  да възроди входната си врата, която е направена от майстор-дърворезбар преди много години и която се нуждае от реновиране. Със средства е подпомогната и възпитаничката на НУ „Св. Софроний Врачански” Никол Илиева, за участие в Международна математическа олимпиада в Тайланд, откъдето талантливата третокласничка се върна със златен медал. Благодарение на общите усилия на ротарианците са извършени и очни прегледи на около 800 деца от Враца.

В следващите месеци предстои да се проведат други профилактични очни прегледи на ученици. Ще бъде проведена и кампания на информираност за необходимата зъбна хигиена на подрастващите.  

През юни във Враца предстои да бъдат проведени още безплатни профилактични прегледи, на които специалисти ще преглеждат за нивата на кръвната захар и хипертония.

Вложените средства във всички инициативи възлизат на над 25 000 лв., уточни Ивац Митов.

„Надяваме се през 2019 г. инициативите ни да са доста повече от тези, които провеждаме през настоящата година. Средствата пък вложени в тях да са двойно по-големи”, заключи президентът на „Ротари клуб“ във Враца Ивац Митов.