Спорт

Как Ботев спечели дербито на Северозапада без вратар

  21.05.2018 15:18             
Как Ботев спечели дербито на Северозапада без вратар

Дербито на Северозапада между Ботев и Монтана отвори широко вратите на рая за врачани, които след драматичното 2:1 спечелиха директната промоция за елита. Коментарите преди двубоя до голяма степен бяха насочени към омаловажаване на труда на Сашо Ангелов и спортно-техническото ръководство на новия член на Първа лига, а приказките за „полягане“ от страна на комшиите бяха измислени от хора, които живеят далече от Северозападна България и не разбират дългогодишната омраза между двата футболни клуба. Договорка между Ботев и Монтана прилича на завера между Левски и ЦСКА, между Етър и Локо /ГО/, между пловдивските Локо и Ботев...

Между редовете обаче премина една друга интрига, която някои столични сайтове надушиха, но не успяха да развият и по този начин не вкараха жестока интрига в сърцето на врачани преди мача на сезона.

А истината е, че за дербито на Северозапада Ботев остана без вратари. Нещо повече, Сашо Ангелов беше принуден да печели мач на всяка цена, без да има човек, който да пази мрежата на отбора му.

5 дни преди дербито с Монтана Христо Митов претърпя операция, която беше строго засекретена, а при гостуването на Оборище в Панагюрище беше контузен тежко Александър Любенов. Третият вратар на врачани – Стилиян Бонев, отдавна беше освободен от първия състав. За да не пуска като номер 1 страж от юношеските формация – Кристиян Иванов, който пази на U19 или Денис Йонков, вратар на селекцията U17, Сашо Ангелов беше готов да картотекира нов вратар в селекцията си. Миналият вторник той е провел разговори със Стоян Колев, а ветеранът дал съгласие да помогне на врачани в битката за директната промоция. От БФС обаче спрели „трансфера“ и в сряда вечерта на тренировката на тима на вратата застана... защитникът Петър Альошев. Той единствен се навил да спасява сезона като "пожарен" вариант.

Ден по-късно от София, където бил пратен Любенов веднага след мача в Оборище, започнали да идват добри новини, които подхранили надеждата, че той може би ще успее да изкара на един крак 90 минути срещу Монтана. Добрата новина станала факт чак в събота сутринта, когато юношата на Левски стиснал зъби и обещал, че ще умре на стадион „Христо Ботев“, но ще пази мрежата.

Може би на някого му е направило впечатление, че Любенов не беше особено сигурен при излизанията и намесите си в дербито на Северозапада, а голът, който му „уши“ Йордан Йорданов беше, след като вратарят не се намеси адекватно в своето наказателно поле при една от малкото атаки на гостите.

Останалото е история. Триумфът на Ботев изпрати врачани в елита. Може би Александър Любенов няма да играе през следващия сезон на стадион „Христо Ботев“, но футболните запалянковци му дължат уважение. На него и на треньора Сашо Ангелов, който през изминалите няколко дни се изпържи на тих и бавен огън заради проблемите около състава. Към всичко това добавете една авария на личния автомобил, кооято за малко не го остави на връх Шипка като опълченец /час след успеха над Оборище/. Но това е друга тема. Може би самият треньор ще я разказва на приятелите си...