Свят

10 неща, които не знаете за себе си

  17.05.2018 14:07             
10 неща, които не знаете за себе си

Сигурни ли сте, че знаете всичко любопитно за себе си?

А дали знаехте, че всички ние имаме точно толкова обилно окосмяване като приматите? А, че стомахът ви е по-умен от мозък? Невероятно, но факт.

 

Прочетете следната класация за топ десет любопитни подробности, които повечето хора не знаят за себе си.

10. Стомахът ви е по-умен, отколкото мислите
Стомахът ви има повече неврони, отколкото повечето животни имат в мозъците си. Всъщност, струпването на неврони в тази част от организма ви е толкова сложно и изобилно, че някои го наричат „втори мозък” на човешкото същество. Стомахът ви е уникален с това, че той доста успешно може да „мисли” сам за себе си, тоест, вие можете да храносмилате, без реално да мислите за този процес и да го предизвиквате чрез мозъка си.
Били ли сте някога нервни или раздразнителни, без абсолютно никаква причина? Чувствали ли сте се неспособни да се концентрирате след обилно хранене? Отговорът е, че стомахът ви е виновен, защото ви напомня да се храните умерено и здравословно.

9. Космати като шимпанзе
Да, твърдението, че хората са космати като шимпанзета може да бъде определено като невярно, веднага щом се погледнете в огледалото, (освен ако не страдате от хипертрихоза), но всъщност вие наистина сте космати колкото човекоподобните маймуни. Точно както шимпанзетата, ние имаме окосмяване навсякъде по тялото си, но то е в доста по-малки количества.
На квадратен сантиметър от тялото ни имаме средно по 500 космени фоликули.

8. Вие сте едно биологично чудо
Още в училище учителите по биология обясняват чудото на съществуването. Всеки човек започва съществуването си като перфектно симетрична топчица от клетки, а накрая достигаме до състояние, в което имаме предна и задна страна и лява и дясна половина. Как една сферична клетка завършва с формирането на толкова сложни отвори като очите, ушите или ноздрите? Тя трябва да се сплеска, извърти и да промени доста формата си.
Така се формира първият отвор, който имате – анусът. По този повод биолозите се шегуват, че „Всички човешки същества започват като задници, а някои от тях остават такива през целия си живот.”

7. Отчасти сте вирус
Една от най-големите изненади е, че доста голяма част от човешкото ДНК съдържа вируси. Вирусите могат сами да се възпроизвеждат и някои от тях трябва да влязат в ДНК като в приемник, за да се дублират.
Ако вирусът навлезе в сперматозоид или яйцеклетка, то следващото поколение може да носи ДНК на вируса във всяка една от клетките си. Това се е случвало толкова често в еволюцията, че най-малко 9% от нашия геном е производно от вируси.

6. Не можете да се гъделичкате сами
… освен ако не страдате от шизофрения. Гъделичкането е смятано за ключова част от човешките взаимоотношения, особено при децата и родителите. Когато порастваме често започваме да се дразним ако ни гъделичкат, но много хора не могат да преодолеят нервните тикове и истеричния смях, които се появяват, когато друг човек ги докосва по определен начин.
И все пак, както всички знаем, че не можем сами да се гъделичкаме, защото нашият мозък знае какво да очаква. За шизофрениците обаче не е толкова лесно да разпознаят докосването на своята собствена ръка. Затова и повечето болни от тази болест биха се смяли също толкова силно ако сами се гъделичкат.

5. Вашето тяло е по-младо от самите вас
Вие се променяте постоянно. Дишате, издишвате, храните се, отделяте вещества. Приемате в организма си молекули и на секундата отделяте други.
Ако сте преминали възрастта на пубертета, то няма вече дори една клетка от организма ви, която да е от вашият бебешки период. Това води до интересен проблем, който все още е доста оспорван от философите: ако всяка част от тялото ви е различна днес, дали сте същият този човек, който сте бил при раждането си?

4. Частична слепота
За съжаление, очите ви имат „фабрична грешка”: и двете имат сляпа точка. Тази област е достатъчно голяма, за да причини доста проблеми за онези, които загубят зрението на едното си око. И все пак за успокоение – за повечето от нас фактът, че имаме две виждащи очи, означава, че сляпата точка няма да ни навреди.

3. Способни сте да броите без броене
Когато ви покажат съвкупност от четири предмета, не вие нужно да броите колко са, за да установите броят им. За такива малки количества вие имате изграден инстинкт за брой предмети.
Любопитно е, че хората от бразилското племе Пираха нямат никакви номера в езика си, затова и са неспособни да броят, но все пак дори те са способни да разбират числата до четири.

2. Понякога може да нямате собствена воля
Това често е доста оспорвана тема: дали сте свободни да направите вашите собствени решения или те са повлияни от сили извън вашия контрол? Ще ви покажем пример с изследвания над един пациент от Бенджамин Либет.
Докато преглеждал мозъка на пациента, Либет му казал да си мръдне ръката, когато пожелае. Тогава изследователят установил, че мозъкът ни регистрира желание да поместим ръката си дори преди самият човек да разбере, че изпитва тази нужда. Оттам идват и предположенията, че хората могат да действат импулсивно, без да взимат решение за това. После просто ни се струва, че сме направили нещо по собствена воля, защото сме обмислили действието си, след като се е случило.

1. Ивици по тялото
Много бозайници имат ивици: котките, например, имат ясно изразени линии или петна по телата си, които се появяват, когато определени клетки започват да проявяват различни гени. Хората не са по-различни, просто нашите ивици не са видими.
Съществува болест, при която можете да видите точно тези белези по тялото. Заболяването се нарича „Линиите на Блашко” и се получава, когато заразата е само в един вид клетка от тялото, но не засяга съседните.

източник: inews.bg