Свят

Алкохолът пречи на здравословния сън

  14.05.2018 12:05             
Алкохолът пречи на здравословния сън

Питие преди лягане може да ви помогне да заспите по-бързо, но може и да направи по-непълноценен съня ви през нощта, твърдят учени, опирайки се на доказателствата от ново проучване.

Изследване доказва, че алкохолът нарушава нормалния цикъл на съня, разкри екип учени от Центъра за сън в Лондон, предаде Би Би Си.

Въпреки че алкохолните напитки ни помагат, за да заспим по-бързо, те ни лишават от едно от удоволствията по време на сън – мястото, където мечтите се срещат – сънищата. Ако често прибягвате до чашката за приспивателно, това може да доведе и до безсъние, предупреждават специалисти.

Много са застъпниците на тезата, че е добре да се консумира „едно питие преди лягане“ – старчески домове, а дори и в някои болници раздават алкохол на пациентите си. Д-р Иршаад Ебрахим обаче е на друго мнение.

„Трябва да бъдем много внимателни с редовната употреба на алкохол“, заяви д-р Ебрахим – директор на Центъра за сън в Лондон и съавтор на изследването, публикувано в „Журнал за алкохолизма: Клинични и експериментални проучвания“.

„Една-две чаши преди лягане може да са добра идея, но за кратък период от време. Ако продължавате да пиете преди сън, това може да ви навлече сериозни проблеми“, предупреждава специалистът.

Учените съветват, че е най-добре, когато консумирате алкохол, да изчакате час-два преди да си легнете, за да поотмине действието на напитката. Възможно е някои хора дори да развият зависимост от алкохола преди сън.

Такъв тип напитки правят съня по-непълноценен и провокира хората да хъркат. „Когато е в повишени дози, алкохолът пречи на дишането. Може да превърне хора, които никога не са хъркали, в хъркащи. А хъркащите може да превърне в страдащи от сънна апнея“, пояснява д-р Ебрахим.

Изследването потвърдило, че алкохолът променя съня по три начина.
1 – ускорява процеса на заспиване
2 – потъваме в много дълбок сън

Тези две промени, които са идентични с промените, настъпващи у хората при употребата на антидепресанти, може да звучат привлекателно и може да обясни защо страдащите от безсъние посягат към чашката.

Но третата промяна – фрагментиране на съня през втората половина от нощта – не е толкова приятна.

Алкохолът намалява времето, което прекарваме в бързо мърдане на очите – етапът от съня, в който се появяват сънищата. Така сънят може да не ни стигне, за да се почувстваме отпочинали, казва д-р Ебрахим.

„Алкохолът не върши работа за подобряване на съня през нощта. Може и да заспиваме по-дълбоко и по-бързо, но след това нещата се променят към лошо“, сподели мнението си и Крис Идзиковски – директор на Център за сън в Единбург.

източник: vesti.bg