Свят

Куче с човешко лице: игра на гените

  14.05.2018 12:03             
Куче с човешко лице: игра на гените

Двегодишното куче Тоник стана световна знаменитост, след като негов портрет се появи в мрежата. Животинката е кръстоска от пудел и шицу и със сигурност няма да заинтригува любителите на питомци с чисто родословие.

 

Доброволци от организация за защита на животните в Кентъки успели да спасят бездомния пес, който попаднал в местния приют от улицата. Практиката на подобни заведения е известна: ако в рамките на определен срок никой не пожелае едно животно, чака го приспиване завинаги. Засега Тоник се разминава с тази съдба заради необикновения си вид: той има почти човешко лице!

Защитниците на животни, на които Тоник дължи живота си, твърдят, че кучето има дружелюбен характер, самостоятелно е и бързо усвоява нова информация. Четириногото все пак е странно на вид заради лицето си: как и защо то изглежда по този начин е тема, която предизвика много спорове в мрежата.

Една от версиите припомня, че човекът и кучето имат някои идентични гени. Освен това се счита, че двата вида имат свой общ прародител, който е живял в дълбоките минали векове на периода Креда.

Има и друга хипотеза, чиито привърженици не са малко: че клетото животно е продукт на калпав опит за клониране. Резултатът – същество с външност на човек и физиология на куче. Реакциите на хората, които са видели снимката на Тоник, варират от недоумение до възхищение. Има ли тук човешка намеса – или всичко е игра на природата?