Свят

Виж шока за кожата от редовен солариум

  14.05.2018 12:00             
Виж шока за кожата от редовен солариум

Снимки на женско лице с ултравиолетов скенер показват какво се случва с кожа, подлагана на редовни процедури в солариум цели 14 години.

30-годишната англичанка Кели Хюс започнала да посещава соларно студио още като тийнейджърка. Тя изобщо нямала представа за реалното въздействие на лъченията, докато не видяла въпросните снимки. Там ясно се виждат повредени участъци от кожата й, които според дерматолозите могат да станат огнища на злокачествени изменения, т.е. на рак.

Прекалените пристрастия към соларни процедури или дълъг престой под жаркото слънце – и в двата случая има опасност от поражения на кожната ДНК, при това последиците да бъдат смъртоносни за любителите на бронзовия тен!

Кели Хюс споделила с лекарите, че започнала да ходи в солариума на местната спортна зала след една ваканция на море. Искало й се да продължи приятните усещания от часовете на плажа! После увлечението й станало трайно и тя редовно поддържала слънчев тен и през зимата. Кожата й е точно от типа, който е най-уязвим – бледа и чувствителна, но тъкмо това я карало да посвещава много от времето си на соларни процедури. Правела го въпреки предупрежденията за възможна опасност – убедена, че “това” на нея не може да й се случи.
“Снимките много ме изплашиха” – признала Кели. Твърдо е решила да загърби любимите си процедури. Но дали вече не е късно?!

източник: lekar.bg