България

Съветът на Европа отчита слабо подобрение на условията в затворите в България

  04.05.2018 13:04             
Съветът на Европа отчита слабо подобрение на условията в затворите в България

Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа представи днес доклад за България, в който се отчита слабо подобрение в условията в местата за изтърпяване на наказания у нас. В документа се посочва, че служителите в тези институции все още са недостатъчно, както и че в психиатриите условията са нечовешки и унизителни.

Миналата година представители на комисията са посетили полицейски управления, места за изтърпяване на наказания, психиатрични заведения. В доклада се отчита подобрение на условията в местата за полицейско задържане, но се отбелязва и че оплакванията за физическо насилие там продължават. Допълва се, че не са били приложени препоръките за осигуряването на задържаните на достъп до адвокат и лекар, предаде БТА.

В местата за изтърпяване на наказания се отчита подобрение по отношение на материалната обстановка, но се отбелязва липсата на чистота и наличието на паразити дори там, където обзавеждането е ново. Корупцията е все така сериозен проблем и служителите в затворите остават в основата на внасяните незаконно предмети, пише в доклада. Допълва се, че жалбите за лошо отношение от страна на служителите към затворниците намаляват, но продължава насилието между лишените от свобода. Настоява се за осигуряването на необходимите здравни грижи за затворниците.

При посещение в психиатрията в Раднево пратениците са установили множество оплаквания от заплахи и физическо насилие над болните. Българските власти са призовани да предприемат мерки за запълване на недостига от служители в тази и подобни други институции в страната.

По повод посещенията в домове за психично болни се отчита липсата на чистота до степен на нечовешки и унизителни условия. Комисията заявява, че се налага горчивият извод, че хората там са забравени от държавата.

При посещението си в центъра за задържане на чужденци в Любимец пратениците на комисията са получили оплаквания от неуважително отношение и са установили много лоши материални условия. Недостатъчен е бил достъпът до здравни грижи, липсвали са преводачи и подходяща храна, както и играчки и дрехи за децата там.

24часа