Събития

Търсят чорбаджиите на "виенските къщи"

  24.04.2018 14:49             
Търсят чорбаджиите на \

Общината в Лом издирва собствениците и наследниците на 50 сгради, строени в началото на миналия век. Старите здания са известни сред местните като „виенските  къщи”. Издигнати са по западен образец от австрийски, германски, италиански архитекти. Материалите за градежите пристигали с кораби по Дунав. Всички оцелели сгради от началото на миналия век се намират на централната улица. Те са обявени за групов паметник на културата.

Тези сгради придават истински европейски колорит на Лом, но всички се  нуждаят от възстановяване. Това обаче могат да направят само собствениците им, съобщи главният архитект на общината Владислав Владимиров.

От няколко години общинската власт издирва тези хора, но за сега няма резултат. Голяма част от собствениците на виенските къщи и техните наследници са пръснати по света. Тези, които живеят в Лом, пък нямат средства за реконструкцията. От управата в крайдунавския град са забранили в съседство с уникалните сгради да се строят други в различен стил. Една от къщите е продадена и новият собственик  е върнал предишният  й блясък. Общината е ремонтирала основно две къщи, които са били нейна собственост.

„Надяваме се на промени в законодателството, които да дадат повече права на общините да се разпореждат с тези сгради”, каза  арх. Владислав Владимиров.