Събития

Радев към Живков „Впечатляващо е това, което сте постигнали в този прекрасен край”

  20.04.2018 14:50             
Радев към Живков „Впечатляващо е това, което сте постигнали в този прекрасен край”

Поздравления за това, което правите. Впечатляващо е това, което сте постигнали за този прекрасен български край, каза при срещата си с кмета на Монтана президентът Румен Радев.

Той проведе 20-минутен разговор с кмета Живков и председателя на общинския съвет Иво Иванов и бе категоричен, че е крайно време да спре да се говори, че Българският Северозапад е най-бедният край на Европа.

„Има много стратегии за Северазапада, но те катастрофираха една след друга. Аз съм против непрекъснато да се повтаря, че това е най-бедният район. Да, като финансово изражение има нещо вярно , но като духовност това е един от най-силните региони, защото хората въпреки трудностите  успяват, остават тук и създават бизнес.”, подчерта Радев

В Монтана работят около 2500 микро, малки и средни фирми, а над 95 на сто от бизнеса е частен.

Според президента Радев работещите кметове и общини трябва да имат допълнителен стимул.

„Трябва да дадем шанс на финансовата децентрализация. Там, където кметовете и общинските ръководства са инициативни, трябва да могат да получават допълнителни стимули. Част от подоходното облагане и от корпоративния данък могат да  остават в общината, това предстои да се дебатира, но е  мощен инструмент, който ще активизира хората и бизнеса. Кметовете ще насочват тези средства за подобряване на живота на всички граждани.  Това е важно да се случи и рано или късно ще се случи”, подчерта президентът.

Той характеризира срещата си с кмета Живков като изключително важна.

„Поздравявам  господин Живков за това, че работи тук вече пети мандат.  Може един мандат да изкараш като кмет, но за да стигнеш до пет , това означава огромно доверие на гражданите.” каза Радев  и беше категоричен, че държавата трябва да направи така, че тук да се достигне стандартът, който имат хората в другите райони на България.

Кметът Живков подари на държавния глава картина на монтанския художник Господин Господинов – батко Джони.