Събития

Монтана е двигател на икономическия растеж

  19.04.2018 14:49             
Монтана е двигател на икономическия растеж

Основен двигател на икономическия растеж в област Монтана е община Монтана. На територията й са реализирани и най-много проекти за технологична модернизация и внедряване на иновации на фирмите. Това сочи междинната оценка за изпълнението на областната стратегия за развитие до 2020 година.

В община Монтана са осъществени 95 проекта за повишаване на производствения капацитет, за развитие на управленския капацитет и растеж, за подобряване на енергийната ефективност на предприятията. На територията на общините Вълчедръм, Медковец и Якимово няма нито един проект и за повишаване на конкурентоспособността на предприятията.

Промените в социално-икономическото развитие може да се обобщят основно като положителни в сферата на икономиката и отрицателни по отношение на демографското развитие, установяват специалистите

Регионът изостава по коефициент на икономическа активност на населението от 15 до 64 г., по относителен дял на висшисти, по чуждестранни преки инвестиции и първокласни пътища. Тук липсват квалифицирани кадри. По данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър едва 12.3 на сто от територията на областта е покрита с кадастър при средно за страната 19.8%. В общините Берковица, Бойчиновци, Георги Дамяново, Медковец и Монтана са възстановени зелени площи и ремонтирани детски площадки със средства от ПУДООС. Изпълнени са общо 36 проекта за развитие на неземеделски дейности. Подготвени са и при финансиране ще се изпълняват три стратегии за водено от общностите местно развитие – в Лом, Берковица и Вълчедръм.