Свят

Защо Саудитска Арабия изведнъж реши, че киното е позволено

  19.04.2018 11:49             
Защо Саудитска Арабия изведнъж реши, че киното е позволено

Саудитска Арабия ще отвори първото си кино от 35 години, прожектирайки филма "Черната пантера". Защо след десетилетия на забрана сега няма проблем да се отиде на кино?

Решението на Саудитска Арабия да се вдигне забраната върху киното е част от една по-широка обществена промяна.

През 20 век управляващата династия Ал Сауд можеше да разчита на две властови опори: изобилното петролно богатство и негласното споразумение с консервативните религиозни духовници. Сега обаче страната трябва да се приспособи към 21 век, когато петролното богатство няма да е достатъчно за финансиране на държавнитее разходи и създаване на работни места и когато духовенството ще има по-слабо влияние отпреди върху членовете на кралското семейство.

Както в другите близкоизточни държави, населението на Саудитска Арабия е преобладаващо младо: мнозинството от 32-милионните жители на страната са под 30 години. Крал Салман издигна най-малкия от синовете си, 32-годишния Мохамед бин Салман, до високата позиция на принц престолонаследник отчасти за да установи връзка с това мнозинство от млади хора.

МБС, както наричат престолонаследника, обаче има тежка задача. Той трябва наглежда прехода към по-малко зависима от петрола икономика, при която младите саудитци вероятно няма да се радват на същия жизнен стандарт, както техните родители. На тях няма да им бъде подсигурена работа в държавния сектор и ще трябва да работят по-здраво в частния. Цената на жилищата често става повод за оплакване, докато в здравеопазването и образованието започва приватизация.

Западни наблюдатели редовно смятат, че Саудитска Арабия накрая ще трябва да намали икономическите облаги за своето население и че това ще доведе до натиск за повече политически права. МБС обаче, изглежда, предлага различен модел. Всъщност той казва: "Работете добре, не критикувайте системата,

но се забавлявайте повече".

Като съседен Дубай той предлага до известна степен по-голяма обществена свобода вместо по-голяма политическа свобода. Киносалоните са част от това. Но дали саудитците наистина искат по-либерално общество? В продължение на години представители на саудитските власти казваха, че населението е силно консервативно; сега те създават впечатление, че то е отворено, динамично и технически просветено.

Всъщност обществените настроения в Саудитска Арабия са доста разноообразни. Хората са разпръснати върху голяма територия, с много различен житейски опит и равнище на доходи. Над един милион саудитци са учили в чужбина, докато други са потопени в много традиционна култура. В частност има големи разлики в начина на живот на жените, доколкото възможностите им да учат, пътуват и работят се определя от техния "мъж попечител" - баща им или съпруга, когато се омъжат.


Защо Саудитска Арабия изведнъж реши, че киното е позволено

© Associated Press

След като правителството отмени забраната за жените да шофират и започна да насърчава концертите и филмите, които бяха забранени в продължение на години, започнаха дебати за скоростта на промяната и културните модели, които страната трябва да развие. Именно такъв е случаят с правата на жените.

Що се отнася до филмите обаче, технологиите се направили забраната на киното близка до абсурда. Едно изследване от 2014 г. показва, че две трети от саудитците, използващи интернет,

гледат филм онлайн

веднъж седмично. Девет от десет саудитци имат смартфон. Хора, които хващат нискобюджетен полет до Бахрейн или Дубай, могат да отидат на кино там. Държавната авиокомпания, "Сауди еъруейз", излъчва филми в своите самолети, макар че "неподходящите" изображения като оголени ръце или бутилки вино често са прикривани. Има дори филмови фестивали, при които временно биват монтирани екрани на открито. И неколцина саудитци започнаха да правят филми, сред които "Уаджда", който спечели "Златна палма" в Кан, и романтичната комедия "Барака среща Барака".

Държавен орган изчисли, че през 2017 г. саудитците са похарчили 30 млрд. долара (21 млрд. евро) за развлечения и пътувания на други места в Близкия изток. Това е близо 5% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия. В момент, когато петролното богатство намалява и страната търси нови икономически сектори за развитие, съществуват очевидни икономически доводи за отваряне на развлекателния сектор и връщане на парите обратно в страната, където могат да създадат работни места.

На практика първите кина, открити в Саудитска Арабия, са собственост на държавния суверенен резервен фонд, Общественият инвестиционен фонд, в партньорство с международната верига Ей Ем Си. Правителството не само разреши кината, но и се надява да печели от тях. Вместо да запитаме: "Защо сега?", въпросът би трябвало да бъде: "Защо отне толкова време?"

 

Фотогалерия: Саудитска Арабия преоткрива киното след 35-годишна забрана >

Забраната обаче никога не е имала отношение само към общественото мнение. Консервативната обществена политика бе насочена към успокояване на влиятелното духовенство. Тази негласна сделка накара духовенството да проповядва най-вече подчинение към владетеля, получавайки в замяна значимо влияние върху обществения живот и семейното право.

Сега политическата и обществена роля на това духовенство се променя. Да, назначените от държавата духовници са още по местата си, изказвайки консервативни възгледи, но те отстъпват пред решенията на политическите лидери. През 2017 г. главният мюфтия бе цитиран да казва, че кината може да показват "безсрамни и неморални" филми и че те биха насърчили смесването между половете.

Някога това би сложило край на дебата. Но не и сега.

От създаването на страната на духовенството се гледа като на важен авторитет за общественото мнение, който може да осигури социално съгласие и уважение към властта. Общественото влияние на духовниците обаче означава също, че когато те не са съгласни с нещо, биха могли да увлекат след себе си значителни обществени слоеве. Настоящите управници смятат, че имащото значителна власт духовенство може да бъде политически опасно било то чрез вдъхновяване на ислямските екстремисти или чрез по-мирни искания за споделяне на политическата власт.

Правителството му показва, че то ще има по-малко власт и влияние, отколкото в миналото.
Така филмовата премиера в Рияд тази седмица показа, че развлеченията и отдихът могат да открият пътя към дълбоки политически, икономически и обществени промени. /БТА

*бел. прев.: Джейн Кининмънт

дневникбг