Свят

Военните изясниха кои са най-опасните птици

  19.04.2018 10:55             
Военните изясниха кои са най-опасните птици

Американската армия състави специален регистър за особено опасни за техниката птици, които са способни да извадят от строя изтребител и да осакатят пилота. Само за шест години американските военновъздушни сили трябвало да разследват повече от 5 000 инцидента, свързани с повреди на скъпоструваща авиационна техника, съобщава Defense News.

От 2011 г. до 2017 г. общите щети от действията на враждебните птици възлизат на повече от 182 млн. долара. В тези показатели американските военновъздушни сили поставят не само средствата за ремонт на самолети и хеликоптери, но и разходите за модернизиране на системата за защита на летищата от птици. Най-враждебните и скъпи от гледна точка на елиминирането на последиците за американските ВВС са канадските казуари - големи птици от семейството на патиците, чието тегло може да достигне седем килограма.

В продължение на шест години казуарите причиниха щети на оборудването за 93,8 милиона долара, както и нараниха поне 10 пилоти. Втори по опасност за американските ВВС са урубу - птици от семейство грифови, чиито възрастни могат да тежат до два килограма и половина. За да се елиминират щетите, причинени от тези птици, американските военновъздушни сили са похарчили поне 75 милиона долара.

Заслужено трето място в дейността за унищожаване на авиационно оборудване заемат късоклюнестите гъски - водолюбиви птици от семейството на патици. Големите екземпляри с телесно тегло до три килограма и половина причиниха щети на обща стойност 43 милиона долара.

Превод и редакция: БЛИЦ