Свят

Всички лични карти в ЕС - с пръстови отпечатъци

  19.04.2018 09:20             
Всички лични карти в ЕС - с пръстови отпечатъци

Дигитални пръстови отпечатъци на притежателите да съдържат задължително всички лични карти на гражданите на ЕС. Това предложи в сряда Европейската комисия като част от борбата срещу фалшификацията на документи, използвани от престъпници и екстремисти.

Предложението най-вероятно ще предизвика бурни реакции в страни като Германия, където защитата на личните данни е особено важна по исторически причини, посочва Ройтерс.

Мерките не предвиждат задължително въвеждане на лични карти от държавите членки, но страните, в които ги има, ще трябва да включат в тях два биометрични показателя - два пръстови отпечатъка и снимка на лицето на държателя.

Във всички държави от ЕС има лични карти освен във Великобритания, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са задължителни.

Личните карти, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати в срок от 5 години. За документите, които не съдържат чип за електронно разчитане, срокът е още по-кратък - 2 години. Личните карти по новия стандарт ще са валидни 10 г.

Сред евродепутатите има гласове против идеята за новите лични карти. Германският депутат от Зелените Ян Филип Албрехт е на мнение, че задължителното включване на пръстови отпечатъци в документите не е залог за сигурност и посочва, че дори и отпечатъците могат да се фалшифицират.

Още от 2009 година ЕС изисква в личните карти да се съдържат биометрични данни, но повечето държави забавиха въвеждането на мярката.

Прилагането ѝ се извършва по различен начин в различните държави. В белгийските лични карти има биометрични данни, но няма пръстови отпечатъци. В Испания е обратното и отпечатъците са задължителни в новите лични документи. В Германия гражданите имат право на избор дали в личните им карти да има пръстови отпечатъци.

Комисията предложи днес и други мерки за сигурност като улесняване на достъпа на властите до информация от електронни и банкови профили от една държава членка в друга.

Предвижда се също разширяване на списъка за забрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат използвани за създаване на експлозиви. Има предложение и за ограничаване на трафика на огнестрелни оръжия.

Всички тези предложения се нуждаят от одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

У нас с чип са международните паспорти

В момента в България електронен чип имат само международните паспорти. От 2019 г. обаче се предвижда и в тях, и в личните карти той да бъде интегриран.

Идеята е в чипа да се записват биометричните данни. Освен това в него ще се включва и електронната идентичност - номер, с който гражданите да ползват електронните услуги на държавата, както и електронен подпис. Издаването и записването ѝ в личните документи обаче ще е доброволно. На чиповете ще може и да се добавя информация и след първоначалното издаване на документа, ако човек реши по-късно да си извади електронна самоличност или квалифициран електронен подпис.

При новите лични карти вече ще се поставят по три снимки на притежателя. Две от тях ще са на лицевата част на картата, където са изписани имената. Основната портретна фотография ще е с изрязан фон за разлика от досегашните, които са черно-бели и с включен фон. Под текстовете по лицевата страна на картата ще има втора снимка, която ще е направена с лазерна перфорация. Третата снимка пък ще бъде отпечатана на гърба на картата до надписите за адресна регистрация и цвят на очите, предвиждат планове за промени в закона за българските лични документи.

24часа