Konkurent
ТДМ

Свят

Ако искате да получите по-лесно помощ от другите, избягвайте тази грешка

2018-04-17 09:50 337 0

Ако искате да получите по-лесно помощ от другите, избягвайте тази грешка

Помните ли последното си преместване? Онова, в което помолихте приятелите си за помощ и им предложихте 20 лева, за да преместят големия диван от всекидневната ви? Е, по-добре не правете това повече. Човек би си помислил, че в обществото, в което живеем днес, компенсацията за отделеното време и енергия е хубаво нещо. Но всъщност – грешите. Нека видим защо.

Обезценяване на връзката

Вярвате или не, много хора си задават въпроса „Колко струвам?“, когато някой се опита да ги компенсира за направената от тях услуга. Чудят се – достатъчно ли им бе платено. А и няма какво да се лъжем – голяма част от хората не смятат, че печелят това, което наистина заслужават. Подобна компенсация е и стъпка назад във взаимоотношенията. Безкористните постъпки сред семейството, приятелите и партньорите са един от крайъгълните камъни на изграждането на здрава връзка. Ние демонстрираме любовта си, когато сме насреща във важни моменти, без каквито и да е очаквания, без да искаме нещо в замяна.

Изследванията също демонстрират някои доста интересни неща. Дан Ариели – поведенчески икономист – провежда проучване сред студентите в своя колеж. Той ги изправя пред следния избор. Или да вземат 10 долара, за да преместят един диван, или да го направят като услуга. Оказва се, че повечето избират последното. Мисловният процес започва да разкрива мотивите за заплащането. Само 10 долара ли им струват тяхното време и усилия? Подценяват ли ги? Струва ли си да отделят време за това?

Изграждане на репутация

Много хора вършат услуги, защото това им спечелва репутацията на мил и щедър индивид. За малките бизнеси например е от изключително важно значение да са обществено ангажирани. Да организират благотворителни организации, да подкрепят важни за хората каузи и т.н. По този начин те се разрастват изключително бързо, тъй като ние, хората, имаме навика да подкрепяме подобно поведение.

Предай нататък

Много хора пък искат просто да сторят добър жест. Най-малкото – заради чувството на удовлетворение, което неминуемо ще последва. А какво да кажем за онези, които наистина са изпатили? Те са много по-склонни да помагат на другите, ако някой преди това вече ги е дарил с доброта и любов и им е помогнал да се изправят на краката си. Много организации с нестопанска цел са изградени именно върху тази идея. Когато ние самите сме изпитали любов и доброта, напълно естествено е да искаме да ги споделим с останалите.

Да, важно е да спрем да искаме компенсации, когато помагаме на любимите си хора. Не трябва обаче да се превръщаме и в изтривалки. Никой не иска да бъде използван. Здравите връзки се основават на извършването на взаимни услуги. В тях хората се подкрепят един друг. Постоянно.

Източник: LifeHack

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Разбра се от какво е починал съоснователят на Microsoft
2018-10-21 17:20
34 0
Септичният шок и имуносупресията в резултат на форма на лимфом са причинили смъртта на един от основателите на Microsoft - Пол Алън, съобщава TMZ. Съобщава…

Миска от Ливан бе лишена от титлата - снимала се с израелската участничка
2018-10-21 15:50
163 0
Организаторите на конкурса за красота "Мис Земя" в Ливан отнеха титлата от победителката за тази година Салва Акар заради съвместна снимка с участничката в конкурса…

Шперплат едва не обезглави жена
2018-10-21 14:20
865 0
Водач на Honda Accord се размина на косъм от смъртта, след като голям лист шперплат излетя от движещия се отпред пикап Chevrolet и се заби…

Учени от НАСА откриха страховити признаци на Арктика, които вещаят глобална катастрофа (ВИДЕО)
2018-10-21 12:50
260 0
Специалисти от НАСА откриха страховити признаци, които вещаят глобална катастрофа. Те установили, че голяма част от многогодишната ледена покривка в Арктика е изчезнала. Тя е…

актуален брой на вестник Конкурент