България

Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион

  16.04.2018 09:40             
Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион

Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат 64 г. в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали. За тежката ситуация, в която се е озовало семейството, разказва репортаж на Би Ти Ви.

В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се купувачи. Венислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола.

Като нов собственик се води 44-годишният Янко Янков.

В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата.

Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът който го е изкарал, няма трудов договор с транспортната фирма.

В края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция.

Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. „Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки – 64 години”, каза Стефан Николов.

Адресът на Янко Янков е в столичния квартал "Факултета".Него го няма, но майка му твърди, че синът й никога не е купувал камион и че разпродава покъщнината, защото се дрогира.

Стефан и Венцислав трябва да се явят в гръцкия съд във вторник. Страхуват се, че ще бъдат задържани.

24часа