Здраве

Изпотявате се нощем? Внимавайте, може да е знак за страшна болест

  04.04.2018 14:51             
Изпотявате се нощем? Внимавайте, може да е знак за страшна болест

Прекомерното нощно изпотяване понякога издава наличието на болести. По тази причина посетете лекар, за да си направите изследвания.

Ето най-честите болести, които човек може да има, ако страда от прекалено нощно изпотяване:

1. Туберкулоза

Като правило, в повечето случаи нощни изпотявания не са свързани със сериозни болести, които са трудни за лечение. Но има и изключения.

Например, може да става дума за туберкулоза. Това заболяване значително уврежда белите дробове и почти винаги е придружено от хронични нощни изпотявания, пише zdrave.ws

В този случай освен изпотяване човек има симптоми като:

Усещане за топлина
Болка в гърдите
Слюнка с примес на кръв
Затруднено дишане

2. Проблеми в работата на нервната система

Нервното напрежение може също да доведе до повишаване на телесната температура. За да възстанови нормалната телесна температура, тялото ни започва активно да отделя пот. Такава реакция е съвсем нормална.

Но в случай, че изпотяването се засилва само през нощта, става прекалено интензивно, може да става дума за по-сериозни проблеми, свързани с нервната система. Например, болест на Паркинсон или полиневропатия.

Такива заболявания водят до нарушения на функциите на нервната система, в резултат на това човек започва да се поти, без видима причина.

3. Хронична хиперхидроза

Хиперхидрозата е медицински термин, използван за прекомерно потене. Това хронично състояние се случва доста често. Появата му е генетичната обусловена. Хората с хиперхидроза могат да потят силно през нощта.


Те задължително трябва да спят в по-хладни стаи. Температурата, която изглежда нормална за здрав човек, може да бъде твърде висока за пациент с хронична хиперхидроза.


4. Хипертиреоидизъм

Въпреки че това разстройство не създава сериозна опасност за здравето на пациента, симптоми му могат значително да усложнят живота на човека и да причинят много неудобства, защото от такъв човек се носи неприятна миризма.

Това е болест, свързана с нарушение на работата на щитовидната жлеза, в резултат на което тя започва да отделя твърде голям брой хормони.

Всичко това има ефект върху човешкия метаболизъм и причинява редица патологии в тялото му. Така пациентите с хипертиреоидизъм могат да са със силна умора през деня и повишено потене през нощта.
Болните не издържат топлината. За добър сън, въздухът в спалнята им трябва да е прохладен.
Бъдете внимателни, защото пренебрегването на този проблем може да доведе до безсъние.

Въпреки че този проблем – прекомерното нощно изпотяване – не винаги показва сериозни здравословни проблеми, по-добре е да потърсите помощ от лекар, за да се разбере причината. Особено това се отнася до случаите, когато потенето е хронично или прекалено интензивно./Zdrave.to