Спорт

Клубове ще получават пари по нови правила

  21.02.2018 13:45             
Клубове ще получават пари по нови правила

Община Враца промени правилата за финансиране на спортните клубове. През тази година 70 000 лв. ще бъдат разпределени както досега. Останалите 30 000 лв. от предвидената за целта сума ще трябва да се спечелят от спортните организации чрез кандидатстване с проекти за организиране на състезания. 

„Идеята на тази промяна е да се случат повече надпревари на територията на община Враца. Правилата, по които клубовете ще кандидатстват, са максимално опростени”, заяви старши експертът „Спортни дейности” в местната управа Калин Григоров. Той уточни, че пари могат да търсят само организации, одобрени по наредбата за финансиране, приета през 2015 г. Става дума едва за 15 от 42 клуба на територията на общината, установи справка. Максималният размер на сумата за проект е до 3 000 лв. Трите основни критерия, по които ще се оценяват разработките, са: значимост на състезанието, т.е. дали ще е общинско, областно, регионално, национално или с международно участие; възрастовата група, за която ще е надпреварата; броят на отборите или участници, ако става въпрос за индивидуален спорт. Всеки от тези показатели носи определен брой точки.

След като клубовете подадат своите разработки в общинска администрация, комисия, назначена от кмета Калин Каменов, ще се запознае с тях и ще ги оцени. След това становището на работната група ще бъде върнато на градоначалника за утвърждаване и едва тогава организациите ще получат финанси.