Здраве

Силното хъркане е изключително опасно за човешкото здраве, защото...

  15.02.2018 15:39             
Силното хъркане е изключително опасно за човешкото здраве, защото...

Австралийски учени от мозъчния институт в Куинсланд стигнаха до извода, че силното хъркане е изключително опасно за човешкото здраве, пише Daily Mail.

Според професор Елизабет Кулсън, силното хъркане увеличава риска от развитие на деменция три пъти. В допълнение хората, които хъркат, е два пъти по-вероятно да развият болестта на Алцхаймер.

Сънната апнея е разстройство на съня, което причинява задушаване. То води и до смъртта на мозъчни клетки.

Болестта засяга около 1,5 милиона души във Великобритания и над 22 милиона в САЩ. Повечето хора дори не знаят, че страдат от него, като появата му може да бъде още в ранна детска възраст.

Екипът от експерти ще продължи да работи, предприемайки първото по рода си проучване дали лечението на състоянието може да предотврати деменцията. За целта специалистите ще използват специални маски, които вкарват въздух в устата по време на сън. Маските ще бъдат раздадени на пациенти със сънна апнея на възраст от 55 до 75 години.

"Като се има предвид, че болестта на Алцхаймер засяга около една трета от възрастното население, са необходими превантивни мерки", споделя Кулсън.

Zdrave.to