Събития

Ценители на виното отбелязаха тържествено Зарезан в Козлодуй

  15.02.2018 11:10             
Ценители на виното отбелязаха тържествено Зарезан в Козлодуй

Ценители на виното и десетки граждани се събраха на централния площад в Козлодуй, за да отбележат празника на лозарите и винарите – Трифон Зарезан. Пазителят на виното и символ на добрата реколта беше почетен с традиционно зарязване на лоза. Обичаят пресъздадоха самодейците към НЧ „Никола Вапцаров - 1927”, с. Хърлец. Те поляха сухите лозови пръчки с червено вино като наричаха всяка капка, полято вино на лозата, да даде много грозде и много вино тази година. Гражданите имаха възможност да се почерпят с вино и мезета и да се стоплят около огъня. Завиха се дълги хора и въпреки студеното време, всички се забавляваха заедно с Духов оркестър, село Гложене, танцов състав „Златия” и самодейците от село Хърлец.
Празникът и тази година бе съпроводен с конкурс. На площада бяха разположени маси, които събраха мераклии и специалисти дошли да се похвалят с хубави домашни вина и мезета. Дегустаторската комисия, в състав: Юрик Мартинов – заместник-кмет на община Козлодуй, Калоян Иванов – технолог в „Шато Бургозоне” и Мирослав Христов – мл. експерт „Спорт и туризъм” в община Козлодуй, излъчи печелившите майстори. Кметът на община Козлодуй, Маринела Николова, пък награди победителите.
Сред тематичен базар за вино, сладкиши, баници, сувенири и мартеници гостите на тържеството можеха да изберат подарък за близък или артикул за семейството.
Специално за всички присъстващи бяха изпълненията на певицата Нелина, която поздрави всички с някои от най-популярните ни народни песни.
Гости на празника бяха новоизбраният кмет, д-р Небойша Арсич, и представители на Медведжа, Сърбия, които по-рано същия ден бяха на работна среща с кмета.