Спорт

Кариана е футболното чудо на Северозапада

  13.02.2018 10:09             
Кариана е футболното чудо на Северозапада

Един футболен отбор от бойчиновското село Ерден жъне успех след успех. Гази наред в Трета лига, а когато се отдаде възможност „под ножа“ лягат и по-именити състави. Преди дни командата спечели турнира „Петричка пролет“, където сложи в малкия си джоб страшилищата на Югозапада Беласица /Петрич/ и пернишкия Миньор. Това са само част от славните победи на командата.

Даже незапознатите с футболните потайности на Северозападна България се сещат, че става дума за ФК Кариана - бижуто на Монтанския регион. Кой би помислил, че в село, където традициите са свързани с парашутизма и екстремните спортове, за кратко време ще бъдат изградени две игрища - с тревно и изкуствено покритие, край които доскоро обикаляха ТВ екипи от национални медии, за да снимат чудото на Милан Йосифов.

Запалянковците в Ерден казват, че зад победите на техния Кариана стоят упоритостта и ентусиазма на шефа бай Милан. Но истината е, че голяма доза сила в краката и фантазията на играчите наливат уникалните колбаси от едноименната фабрика.

Клубът бързо катери етажите в йерархията

Футболният клуб Кариана е основан през 2012 г. Трябват му само 2 сезона в Монтанско, за да спечели промоция за Трета лига, която през сезон 2014/2015 все още се казва Северозападна „В“ АФГ. Следва ценно трупане на опит и мачове, в които Кариана успява да извърви трудния път до това да е хегемонът от настоящия сезон. А целта е ясна - влизане при професионалистите. Преди година по същото време тимът от Ерден дълго водеше в класирането, но финалният спринт на ловешкия Литекс се оказа по-силен от желанието на бай Милан да види тима си във Втора лига. Сега, през настоящото първенство, целта е още по-близо. Начело на отбора е качествен специалист като Атанас Джамбазки, за когото победата е най-важното нещо. А на терена в Ерден треперят краката на играчите от Бдин /Видин/, Академик /Свищов/, Спартак /Плевен/. Някои от противниците са щастливи, когато си тръгнат с минимални загуби, други - нямат този късмет.

Доволен от победите е и бай Милан, за когото Кариана е свидно чедо. Отборът играе домакинските си срещи на стадион, чиито трибуни са с капацитет 1 000 места и за разлика от останалите футболни съоръжения в региона, са покрити и защитени от дъжд и сняг. Но спортният комплекс „Кариана“ не е единственото бижу в село Ерден, защото на другия край на селото има още една перла - терен с изкуствено покритие, край който естествено се появява почивен комплекс с басейн.

Мечтата на бай Милан е да построи дом за стари хора. Може би, защото повечето жители на Ерден, пък и на община Бойчиновци са в графата „трета възраст“. Преди да тръгне да изпълнява тази идея обаче, футболният меценат има да довърши проекта си - да вкара Кариана във Втора лига. Нещо, което няма да е прецедент за България, но пък ще достави огромно удоволствие на бизнесмена. „Науми ли си нещо татко, то се случва“, така най-кратко описва ситуацията Камелия Йосифова, дъщерята на бай Милан, която е вицепрецидент на футболния клуб. Тя твърди, че баща й следва стъпките на братя Домусчиеви, които поеха Лудогорец от аматьорския футбол и го вкараха в Шампионската лига. Дали е възможно? Един човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му. А мечтите на Милан Йосифов наистина са големи.