Събития

Красимир Вълчев: Политика на МОН е да стимулира обучението в професионални паралелки за придобиване на професии

  26.01.2018 19:40             
Красимир Вълчев: Политика на МОН е да стимулира обучението в професионални паралелки за придобиване на професии

Политика на Министерството на образованието и науката е да се стимулира обучението в професионални паралелки за придобиване на професия, като това ще става с финансов инструмент и с постепенно, ежегодно и минимално административно увеличаване на приема в професионалните паралелки. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на въпрос за недоволството на родители във Враца заради "орязването" на приема в профилирани паралелки за сметка на професионалните паралелки, предаде БТА. 
Вчера родители и учители на ученици от Средното училище "Христо Ботев" във Враца протестираха пред сградата на областната администрация срещу подготвяния проект за държавен план-прием за учебната 2018/2019 година. Според предварителния проект в СУ "Христо Ботев" три паралелки, в които обучението е по биология, география и история, се намаляват на една паралелка, като все още не е взето решение какъв ще бъде нейният профил.
Това, което получаваме като информация от Враца и от други градове за обсъждането на приема, е, че са направени консултации с работодателите и има подкрепа, каза министър Вълчев. Той заяви, че трябва да се осъзнае и да се подкрепи необходимостта, че има нужда от това учениците да се включат в професионално обучение, защото бизнесът все по-често и все по-остро ни напомня за това. Министър Вълчев изрази увереност, че във Враца е намерен балансът за приема на областно ниво и отбеляза, че той се утвърждава на областно ниво. В следващите години всички деца и ученици все повече ще имат нужда от квалификация, отколкото от диплома за определена степен, коментира образователният министър. По думите му при променящия се пазар на труда и заради недостига на работна сила, който се очаква да се задълбочи, в България имаме нужда от увеличаване на броя на учениците с професионално образование.
Във всички области сега се търси балансът в приема, като има и области, в които няма намаление на профилираните паралелки в нито едно училище, каза министър Вълчев и добави, че това е заради увеличението на учениците в тях. Факт е, че през последните две десетилетия професионалното образование загуби репутацията си, намаля търсенето към него от учениците и незапълнените паралелки останаха преди всичко в професионалните училища, коментира министър Вълчев. Той отбеляза обаче, че сега данните от пазара на труда показват, че на позициите, за които се изисква средно професионално образование и особено техническо образование, се получава по-високо заплащане от тези, за които се изисква висше образование по някои професионални направления. Това може да си види в регионите, в които има концентрация на високотехнологични предприятия, каза Вълчев.