Събития

Нови образователи програми в Районен съд-Враца

  22.01.2018 11:08             
Нови образователи програми в Районен съд-Враца

През януари в Районен съд - Враца стартира нова инициатива за работа с ученици - „Ранна превенция и правна култура“. Инициативата ще се провежда в правораздавателната институция всеки месец в периода до юни, като ще протича под формата на беседи с ученици от 5 до 12 клас, по предварително избрани от тях теми. „Заявяването за беседата се извършва от страна на желаещите да се проведе такава и ще протича по тема от приложения списък или друга, избрана такава“, поясни съдия Вероника Бозова. 

Първият такъв ден ще се проведе на 26 януари от 14 ч. с ученици от 8 "А" клас и ученици от група "Таралеж" от СУ „Христо Ботев“- Враца. Дискусията ще е на тема: "Разделение на властите според Конституцията на Република България. Функции на съдебната власт. Структура на съдебната власт. Висш съдебен съвет.....".

Вече са заявени и обявените през февруари и март дати – за 16 февруари посещение са заявили ученици от ПТГ "Н. Й. Вапцаров" - Врацана тема „Транспортни престъпления и нарушения“, а за 16 март - ученици от ЕГ „Йоан Екзарх“ - Враца на тема „Кибер престъпления“.

Междувременно на 31 януари от 14 ч., в сградата на Административен съд - Враца ще гостуват учениците от ЕГ „Йоан Екзарх“ и СУ „Козма Тричков“, участващи в образователна програма на Висшия съдебен съвет "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, където ще се беседва на тема „Административно правосъдие“. На 5 февруари е предвиден старта на шестата по ред стажантска програма, като в момента тече набирането на желаещи.