Събития

Музеят на килимарството търси дарители

  21.01.2018 09:28             
Музеят на килимарството търси дарители

Община Чипровци търси спомоществователи за изграждането на нови експозиции в музея на килимите. Уредниците искат да обновят сградата и да модернизират експозициите. Средствата обаче не достигат и местните хора и властта се надяват родолюбиви българи да помогнат на каузата им. Чипровските килими са обявени за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2014 г., но

музеят не е ремонтиран от десетилетия.

Той се намира  сградата на първото училище, която е реставрирана и адаптирана преди 30 г. До нея са основите на някогашната католическа катедрала „Санкта Мария”, разрушена по време на голямото Чипровското въстание от 1688 г.

През есента на миналата година местната власт успя да ремонтира покрива, но средства за актуализиране на експозициите няма. Целта е музеят да показва развитието на района, да се бъдат изложени древни и средновековни оръдия на труда, оръжия, произведения на Чипровската златарска школа, гербовете на знатните чипровски родове, чиито наследници днес живеят в Европа.

В началото на миналата година, благодарение на онколога проф. Иван Гаврилов, три килима, изработени от чипровските майстори в началото на 20 век, вече са в музея. Те са били притежание на семейство от Варна.

Първите килими са изработвани по поръчка на османците през 17 век. Те  ги използвали за молитвени постелки. Били са с прости геометрични фигури и основни цветове.

През следващите  векове в килимите се появяват по-сложни фигури, ярки и красиви цветове. Всеки си има свое име – „Саксиите”, „Четирите окца”, „Короната”, „Пиротски”, „Кавказко”, „Криви зеянци”.

След реконструкция в музея ще бъде изложено и копие на историята на Петър Богдан, написана век преди Паисиевата. Тя бе открита през миналата година в Италия от професор Лилия Илиева.

„Чипровци е малка и бедна община, но притежава световни образци на културата и историята. Преди векове градът е наричан Цветето на България, но днес има нужда от помощ, за да модернизира музея. Надяваме се родолюбиви българи от целия свят да помогнат”, казват от местната управа.