Събития

Откриха хепатит и в „Раковица“

  16.01.2018 16:47             
Откриха хепатит и в „Раковица“

Болни от хепатит са регистрирани и от ромския квартал на Берковица - Раковица, съобщиха здравните власти в Монтана. Доскоро заразени с жълтеница имаше само в Монтана и то основно в квартал Кошарник. Болестта се разпространява главно сред децата.

"При хепатита се наблюдава цикличност между 3 и 5 години. За този период се натрупва възприемчиво население, което не е имунизирано и не е боледувало. Най-често това са децата, затова и те са най-голям процент от регистрираните до момента случаи на хепатит А", каза зам.директорът на здравната инспекция в Монтана д-р Мария Каменова.

19 случая са потвърдени в квартал Кошарник. Първият болен беше регистриран през септември, м.г. 17 от тях са деца. В Монтана общо болните са 25, в Берковица -  12, трима във Вършец, двама в Копиловци и един в Лом. 

"Основната мярка е спазването на строга лична хигиена, миенето на ръцете - това помага и при вирусен хепатит, помага и при грип. Рискови са децата, които по-рядко си мият ръцете, консумират заедно една и съща храна, пият от общи бутилки, гризат си ноктите, ядат химикалките. Много е важна ролята на семейството за спазване на личната хигиена и изграждането на основни навици, които водят до по-добра здравна култура и предпазване от заразни заболявания", каотегорична е д-р Каменова. 

По разпореждане на здравната инспекция кметовете на Монтана и Берковица отговарят за извършването на дезинфекция в ромските махали заради увеличаващия се брой заболели от хепатит.