Събития

Чистят арсена от водата на 3 села

  15.01.2018 16:10             
Чистят арсена от водата на 3 села

Три села в община Бойчиновци все още пият вода от водоноска заради наличие на арсен, показват данните на регионалната здравна инспекция в Монтана. Проблемът за хората в Кобиляк, Громшин и Бели брег е от лятото на миналата година. От началото на юли там водата е негодна за пиене, защото арсенът в нея е два пъти над пределно допустимата концентрация. В края на декември експертите са установили съдържание на тежкия метал от 21 микрограма на литър, при допустими 10.

От ВиК Монтана извикаха експерти на университета по строителство и БАН, за да търсят решение на проблема. Най-вероятно арсенът влиза в тръбите от река Огоста. Реката е златоносна и в нея има тежки метали, коментират специалистите. При ниски води те се просмукват и влизат във водоизточника.

„Преди дни от ВиК Монтана изградиха филтърна система. Пусната е в експлоатация в края на миналата седмица. Водата преминава през 16 филтъра и се надяваме вече проблемът да е решен. Очакваме анализите на последните проби, взети в неделя, да не отчетат съдържание на арсен”, каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев.