Събития

И ломските доктори излязоха на протест

  15.01.2018 14:16             
И ломските доктори излязоха на протест

Лекарите и сестрите от ломската болница излязоха пред сградата на клиниката в знак на солидарност с протестиращите си колеги от общинските болници в страната. Протестът е заради липсата на адекватни мерки за запазване на общинското здравеопазване и е с мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“.

Ломската болница е най-голямата общинска клиника на територията на областите Монтана и Видин. В нея се лекуват хора общините Лом, Медковец, Брусарци, Якимово, Вълчедръм, както и пациенти от Видинско и Белоградчик. Има 19 отделения, 257 легла, в нея работят 67 лекари и 156 медицински сестри.

„Нашата болница стои сравнително добре  финансово. Справяме се трудно, но нямаме дългове. Всеки месец обаче не знаем дали ще успеем. Работим в стресова обстановка, както и всички колеги в общинските болници в страната. Най-големият бич за оцеляването ни са лимитите и цените на клиничните пътеки. Те са от 2006 г., като през това време минималната работна заплата се е качила  от 180 на 510 лв., а има промяна и в цените на консумативите, лекарствата, услугите. Подкрепяме колегите в страната и заставаме до тях.”, каза шефът на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” д-р Георги Савков.