Свят

За Тръмп Хаити и Африка са мизерна дупка

  12.01.2018 12:52             
За Тръмп Хаити и Африка са мизерна дупка

Според Доналд Тръмп Хаити и страните от Африка са мизерни дупки. „Защо всички родени в мизерни дупки идват тук?“, възкликнал предприемачът-президент по време на среща със сенатори в Овалния кабинет заради имигрантите. „Вашингтон пост“ цитира скандалното му изявление, позовавайки се на няколко неназовани източника.

„Каква нужда имаме ние от хаитяните? Трябва да ги върнат“, продължила тирадата.

Темата на срещата, в която са участвали републиканецът Линдзи Греъм и демократът Ричард Дърбин, е бил проектът за ограничаване на събирането на семействата на мигранти, както и свиване на достъпа до лотарията „Зелена карта“. За сметка на това проектът ще позволи да се предотврати експулсирането на стотици хиляди младежи, пристигнали нелегално като деца в САЩ и често незнаещи родния си език. Такова е положението на около 800 000 младежи, които нямат американско гражданство.

САЩ трябва да приемат не граждани от „мизерни дупки“, а по-скоро от Норвегия, настоял милиардерът. Ден по-рано той се срещна с норвежката премиерка.

Според същия източник сенаторите били стъписани от забележките на Тръмп.

Белият дом не отрече, че президентът е направил такъв коментар.

„Някои политици във Вашингтон избират да се борят за чужди държави, но президентът Тръмп ще се бори винаги за американския народ“, заяви един от говорителите на администрацията, Радж Шах.

"Както други народи, които приемат мигранти заради заслугите им, президентът Тръмп се бори за устойчиви решения, които ще  направят нашата страна по-силна, като приемаме хора, които допринасят за обществото, за икономическия ръст и ще се интегрират в голямата ни нация“, се казва в официалното изявление.

Забележките с открит расизъм не са първите за Тръмп. В края на декември „Ню Йорк Таймс“ написа, че на среща за мигрантите през юни в Белия дом президентът коментирал, че хаитяните „всички имат СПИН“, а нигерийците, пристигнали веднъж в САЩ, „никога няма да се върнат в колибите си“, припомня „Фигаро“.

Manager News