Събития

Ето кой театър отчита Северозапада в европредседателството

  11.01.2018 21:33             
Ето кой театър отчита Северозапада в европредседателството

Поредица от културни мероприятия ще съпътстват българското европредседателство. Един от одобрените за финансиране от Национален фонд култура проекти и единствен от Северозапада, е на видинския куклен театър, в партньорство с куклен театър от френския град Ница.

"Хронолог - разказвач на време", това е постановката, по която ще работят съвместно видинските и френските куклени артисти. Сценарист и режисьор на спектакъла е световно известният творец Езекел Гарсия Ромеу, съобщи пред радио "Видин" Поли Трифонова, директор на видинския куклен театър.
За реализиране на проекта на видинския куклен театър е отпусната сума, значително по-малка от плануваната, затова и ще се търсят спонсори.

"Орязването на бюджета води до едно огромно притеснение, защото в България нямаме много навици да финансираме културни продукти, още по-малко куклен театър. А културата е един основен сектор в социалния живот и чрез културата могат да се кажат много неща", допълни Поли Трифонова.

Премиерата на "Хронолог- разказвач на време" ще бъде на 12 април във Видин. Ще има и две постановки в София - на 14 април във Френския културен институт и на 22 май в НДК, както и по един спектакъл в Монтана, Белоградчик и Ботевград. Никой обаче не знае защо град с театрална публика като Враца не фигурира в маршрута на това марково представление!