Свят

Рожденик: Кой е Ким чен-Ун и какво знаем за него?

  09.01.2018 13:21             
Рожденик: Кой е Ким чен-Ун и какво знаем за него?

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, при чието управление КНДР влезе без покана в ядрения клуб, стана на 34 години вчера. Под негово ръководство страната му извърши няколко ядрени опита, изстреля десетки ракети и влезе в най-разгорещения диалог с американския президент в историята на Северна Корея. Но между заплахите от ядрено унищожение, политика на ръба на войната и атаки срещу Южна Корея Ким, който се изкачи на ръководния пост много млад и мнозина смятаха, че управлението му е обречено, държи здраво властта.

Въпреки всичкото това внимание, все още се знае относително малко за него. Business Insider обобщава какво е известно за един от най-страховитите диктатори в света. Ким Чен-ун е роден на 8 януари 1982, 1983 или 1984 г. Родителите му са бъдещият севернокорейски диктатор Ким Чен-ир и съпругата му Ко Йон Хи. Той има по-голям брат и по-малка сестра.

Макар че официалната рождена година на Ким Чен-ун е 1982 г., смята се, че тя е била променена по символични причини, включително заради 70-годишнината от рождението на Ким Ир-сен и 40 години след раждането на Ким Чен-ир. Но неотдавна американското министерство на финансите определи, че официалната рождена дата на Ким Чен-ун е 8 януари 1984 г. Като дете Ким живеел у дома В този период Северна Корея е управлявана от „Великия лидер“ Ким Ир-сен. Докато Ким Чен-ир бил очевидният наследник, пътят на Ким Чен-ун към властта далеч не е толкова сигурен.

След това заминава за Швейцария, за да посещава пансион Наричан Пак-ун и определян като сина на служител на севернокорейското посолство, Ким Чен-ун посещавал английско международно училище в Гюмлиген, близо до Берн. Бивши съученици на севернокорейския диктатор го определят като тих ученик, който прекарвал повечето си време у дома, но имал и чувство за хумор. „Той беше забавен. Винаги добър за смях“, споделя бившият съученик на Ким Чен-ун Марко Имхоф пред The Mirror. „Той имаше чувство за хумор, разбираше се добре с всички, дори с онези ученици, които идваха от страни, смятани за врагове на Северна Корея.

Политиката беше тема табу в училище, карахме се за футбол, не за политика“, разказва друг бивш съученик пред германския вестник Welt am Sonntag. Ким Чен-ун обичал баскетбола и негов идол бил Майкъл Джордан Младият севернокореец имал постери на Джордан в стаята си по време на дните си в швейцарското училище. Въпреки че бил пълен и не особено висок, Ким се справял прилично с баскетбола. „Той беше ожесточен играч, много експлозивен.

Той правеше играта и караше нещата да се случват“, споделя бившият съученик на Ким Никола Ковачевич пред The Mirror. „Той мразеше да губи. Победата беше много важна“, допълва бившият му съученик Марко Имхоф. Той имал също така „фантастична“ колекция от маратонки Nike. След Швейцария Ким се завръща в Северна Корея и учи във военно училище След завръщането си в Северна Корея Ким Чен-ун посещава Военен университет „Ким Ир-сен“ заедно с големия си брат.

Според някои информации, те започнали да придружават баща си при военните му инспекции около 2007 г. Когато станало ясно, че дните на баща му са преброени, Ким Чен-ун бързо се издига в политическата и военната йерархия, въпреки че няма голям опит в нито една от двете сфери. Той става генерал с четири звезди, заместник-председател на Централната военна комисия на Трудовата партия и член на Централния комитет.

Много севернокорейци смятат Ким Чен-ун за младата версия на Ким Ир-сен Ким има явна прилика с дядо си Ким Ир-сен по външен вид, прическа и маниери. Според слуховете, Ким Чен-ун си направил пластична операция, за да подсили приликата още повече, въпреки че властите в Северна Корея нарекоха твърденията „гнусни инсинуации на глупави медии“.

След смъртта на баща му Ким Чен-ун бързо става върховен лидер на Северна Корея Когато Ким Чен-ир умира от сърдечен удар на 17 декември 2011 г., младият Ким Чен-ун наследява четвъртата по големина армия в света, ядрен арсенал и абсолютен контрол върху Северна Корея. Той е предпочетен пред големия му брат Ким Чен-нам, който впоследствие казва негативни неща за режима и е убит през 2017 г., вероятно по нареждане на севернокорейските власти.

Когато поема юздите на страната, на около 30-годишна възраст, Ким Чен-ун е най-младият държавен глава в света. Според някои лелята и чичото на Ким Чен-ун държат управлението на страната Сред най-доверените съветници на Ким Чен-ун са леля му Ким Кйон Хуей и съпруга й Джанк Сунг Таек. Двойката получила нареждане от Ким Чен-ир да поеме контрола върху армията в страната и да помогне на младия лидер да консолидира позицията си, докато Ким натрупа повече опит. Но в края на декември 2013 г. Ким Чен-ун нарежда екзекуцията на чичо си и на неговото семейство в опит да спре опит за държавен преврат На 12 декември 2013 г. Ким Чен-ун нарежда екзекутирането на чичо си.

Той е обвинен, че е опитал да поеме контрола върху Северна Корея чрез военен преврат. След екзекуцията на чичо му, Ким продължил с чистката на останалата част от семейството му. Но посланикът на Северна Корея във Великобритания отрече семейството на Джанг Сунг Таек да е било екзекутирано. Посланикът заяви, че само Таек е бил екзекутиран след съдебен процес. Ким е женен за бивша певица и има две деца Лидерите на КНДР често са много потайни за половинката си, но съпругата на Ким Чен-ун го придружава нерядко и позволява да бъде снимана.

Севернокорейските медии разкриха през юли, че той е женен за Ри Сол Джу - бивша певица, но никой не знае кога точно са се оженили. Според южнокорейското разузнаване, двойката вероятно е сключила брак през 2009 г. и вече има едно дете. Има слухове, че Ри Сол Джу е родила още едно дете през 2015 г. Ким Чен-ун изживя детската си мечта, след като бившата звезда на Чикаго Булс Денис Родман посети страната Всички в семейството явно са големи фенове на Чикаго Булс.

Бащата на Ким бил собственик на видео библиотека с на практика всички мачове на Майкъл Джордан за Чикаго Булс. Ким Чен-ир направил неуспешен опит да покани Джордан в страната през 2001 г. Ким Чен-ун имал тонове постери с Джордан като дете. Брат му Ким Йон-чол бил заснет като дете да носи фланелка на Булс с номер 91 на Родман. Но скоро нещата се влошиха

През 2013 г. Ким станал мишена на опит за убийство. Южнокорейското разузнаване смята, че акцията била предприета от „недоволни хора в КНДР“, след като понижил в чин четиризвезден генерал, което довело до борба за власт. Може би като начин да засили контрола си, Ким Чен-ун стана изключително войнствен, като прекъсна всички връзки с Южна Корея и заплаши с термоядрена война съседната си страна и САЩ.

Баща му и дядо му също отправяха подобни заплахи без реални действия. Ким Чен-ун продължава да е войствен към Южна Корея и Запада през цялото си управление с надеждата да заздрави властта си Северна Корея продължи да тества балистични ракети и ядрени устройства при управлението на Ким Чен-ун, въпреки заплахата от санкции.

През 2012 г. страната изстреля първия си сателит в Космоса. След като Ким пое властта, страната продължи да създава балистични и ядрени оръжия. През 2013 г. Северна Корея извърши третия си ядрен тест и първия при управлението на Ким Чен-ун. Оттогава севернокорейският лидер е наблюдавал още три ядрена теста, включително на водородна бомба, която е много по-мощна, десетки изпитания на ракети, включително такива, които могат да достигнат до САЩ. Ядрените опити и осъждането от международната общност продължиха и през 2016 г. На 3 септември 2017 г.

Северна Корея извърши шестия си и най-голям ядрен опит, който, според експертите, е няколко пъти по-голям от размера на бомбите, хвърлени от САЩ над Хирошима и Накасаки в края на Втората световна война. Пхенян твърди, че тестът бил с миниатюрна водородна бомба. Всеки ядрен опит на Ким водеше до осъждане от страна на международната общност. В отговор Северна Корея продължи с ядрените опити, а световните лидери остро се противопоставяха на режима на Ким.

Дори идеологическите му съюзници Китай и Русия подписаха санкции и се включиха в осъждането на ядрената програма на КНДР. Тестът беше последван от серия успешни изстрелвания на балистични ракети, които паднаха в Японско море. Северна Корея изстреля успешна и балистична ракета от подводница. В ерата на Тръмп конфликтът със Северна Корея достигна нови висини Малко след встъпването си в длъжност американският президент Доналд Тръмп нарече Северна Корея единствената най-голяма заплаха за САЩ.

Администрацията на Тръм сложи край на опитите на бившия президент Барак Обама за дипломатически преговори чрез „стратегическо търпение“ и започна да настоява за незабавен отказ на Северна Корея от ядрената й програма. Тя дори намекна за възможност за превантивен военен удар, ако импулсивният лидер не се подчини. През април Ким отговори с неуспешен опит да изстреля друга ядрена ракета по същото време, когато американският вицепрезидент Майк Пенс трябваше да обсъди оръжейната програма на страната в Сеул.

След като САЩ заплашиха със „значителна международна реакция“ в случай на нов тест, севернокорейският пратеник предупреди, че ядрена война може да избухне всеки момент. През ноември миналата година КНДР изстреля междуконтинентални балистични ракети с явната цел да застрашат континенталната част на САЩ, което Тръмп се зарече да предотврати.

Северна Корея продължава да отправя ядрени заплахи, а американският президент продължава да се заяжда с Ким. Съветникът на американския президент по националната сигурност Реймонд Макмастър заяви, че шансът за война „нараства с всеки изминал ден“.

блиц