Крими

Хора, не си затваряйте очите! КОМЕНТАР

  19.12.2017 21:01             
Хора, не си затваряйте очите! КОМЕНТАР

Вчера - 19 декември, във Враца се случи нещо, което според мен обяснява огромния брой катастрофи в града. Нека предупредя, че този коментар е за честните, отговорните и нормалните. Не е за сеирджиите, подигравчиите и музовирите в този град.

Ето и какво се случи: малко след 15 часа получихмме информация за зрелищна катастрофа, станала на оживената улица "Екзарх Йосиф" във Враца.

Изпратихме репортер, за да отразим поредното ПТП.

Минути по-късно той се обади, за да потърси помощ. Не му разрешили да снима. Нещо повече: тълпа от озверели индивиди го заплашила, че ще му счупи телефона и фотоапарата, че ще "го изкорми", че ще го "пребие"...

Реагирах на минутата и тръгнах да помагам на моя репортер. С мен дойде и колега, за подкрепа.

Заварих го на мястото на ПТП-то - който е чел сайта konkurent.bg, знае останалото от историята: млад и очевидно неопитен шофьор беше подгонил "Фолксваген Голф" и го беше приземил на паркинг, който се намира под нивото на летящото по ул. "Екзарх Йосиф" немско возило. По време на "полета" си "Голф"-ът беше прекършил младо дръвче и беше изтърбушил вратата на джип, оставен на паркинга.

Бащата на водача - представи се като Николай, ми забрани категорично да го снимам - не само това, но и колата, с която не аз и колегата, а синът му едва не беше претрепал по-рано пресичаща пешеходка по пешеходна пътека тип "Зебра". Каза ми, че му "нарушавам личното пространство и щял да си търси правата".

Синчето, което беше предизвикало катастрофата, се представи като Георги. Също отказа да бъде снимано и следеше дали не правя кадри на "Голф"-а, или някой друг от оредялата му агитка.

Държа да подчертая, че преди да започна да снимам кадрите, които виждате като илюстрация тук, се легитимирах. Така е по правилата. Обясних, че никой от екипа на "Конкурент" не е предизвикал катастрофата. В същото време обясних, че екипът ни има моралното и професионално задължение да я отрази, за да покаже на обществото как не се кара в градски условия.

Срещнах пълно съдействие от органите на реда. Полицаите в патрулката към този момент продължаваха да описват протокола от ПТП-то.

Защо Ви занимавам с тези редове ли?

Защото ми омръзна да снимам катастрофи във Враца.

Защото ми писна да чета бюлетини, в които пише, че еди-къде си е станало ПТП.

Защото често в криминалните бюлетини пише за ранени или осакатени хора. Често има и трупове.

Защото ние, като общество, трябва да се справим с тези индивиди, които препускат като джигити по новоасфалтираните ни улици и се правят на пилоти от Формула 1, а когато сгазят лука викат тати да ги спасява от ченгетата.

Защото репортерите на "Конкурент" не предизвикват, а отразяват катастрофите, които зачестяват напоследък.

Хора, не си затваряйте очите днес, защото инцидентът от вчера могже да ви се случи и на вас!

Ами какво щеше да се получи, ако на спирката, край която е вилнял шофьора с "Голф"-а имаше пътници, чакащи градския транспорт?

Ами какво щеше да се случи, ако беше блъснал някого по-рано /защото в социалните мрежи хора твърдят, че той е правил същото часове наред/?

Ами какво щеше да се случи, ако на тротоара покрай ул. Екзарх Йосиф", които обикновено е оживен, имаше пешеходци?

Затова днес с особено внимание ще следя какво пише в официалнию бюлетин на полицията за тази катастрофа. Запазвам си правото и на други действия срещу онези, които се опитаха брутално да затворят устата на журналистите. Все пак живеем в ХХI век, а не в "мутроландия", нали?

 

Георги Александров, главен редактор на "Конкурент"