Събития

СУ „Христо Ботев” Враца работи по нов международен проект

  16.11.2017 15:23             
СУ „Христо Ботев” Враца работи по нов международен проект

През настоящата учебна година учениците от СУ „Христо Ботев” Враца започнаха работа по нов международен проект, финансиран от Европейската комисия. В период от две години те ще изследват и представят обекти от световното културно и природно наследство под защитата на ЮНЕСКО, които се намират както в собствената им страна, така и в страните на другите участници. В течение на развитието на проекта участващите ученици ще получат информация за културната стойност на съответните обекти и ще осъзнаят общественото им значение.

Посредством работата си по проекта учениците ще имат възможност да предадат на останалите участници знанията си относно националното си културно наследство. Те ще научат, че всички обекти на ЮНЕСКО трябва да бъдат опазвани от разрушителни фактори тъй като те са наше общо европейско наследство. В следствие на това те ще се опитат да извършат промени и в собственото си поведение.

Установявайки приятелски връзки с участниците в проекта, учениците едновременно ще подобрят и езиковите си познания. Те ще опознаят по-добре както културните различия, така и приликите между участниците в проекта. Обменът между учениците ще допринесе за постигането на по-задълбочени знания в областта на комуникационните и информационни технологии.

В рамките на проекта учениците ще документират своите резултати, напр. чрез презентация на отделни обекти, чрез брошура, съдържаща тяхното описание, чрез календар и изложба от постери с обектите на световното културно наследство. Така те ще представят работата си пред регионалните и училищни власти, пред родители и ученици, ще я публикуват в местната преса и на Интернет-страниците на проекта и съответните училища.

Партньорите на СУ „Христо Ботев” Враца са от разнообразни по вида си училища. Координатор на проекта е чешко училище от град Опава. Останалите партньори са от Сицилия, Реюнион и Мадейра.

Първата проектна среща се проведе в Опава, Чехия. Домакините дадоха възможност на гостите си да се запознаят с обекти на ЮНЕСКО, които предизвикаха интерес сред учениците – замъка „Леднице”, историческия център на Прага, отглеждането на птици и изработването на кукли.

Настанените в семейства ученици се потопиха и в ежедневието на чешкото семейство и създадоха приятелски връзки с връстниците си.