България

Пенсионерите: За политиците е най-добре нас да ни няма

  16.11.2017 13:56             
Пенсионерите: За политиците е най-добре нас да ни няма

80 пенсионери от Благоевград протестираха от 11 ч. вчера пред Областната управа с искане за по-високи пенсии. Водачите на протеста прочетоха декларация с три искания, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

„Учех учениците на добродетели-не лъжете, не крадете, но явно съм сбъркала, трябвало е да ги уча на друго -да лъжат, да крадат, да са нагли”, каза бившата учителка Веска Кокалкова, която има 38 г. стаж и едва наскоро пенсията въпреки „всичките екстри” достигнала 300 лева. Тя каза, че тук за да разкаже за бедното съществуване на българския пенсионер.

„Ние едва кретаме, а политиците казват-„няма пари”. „Но ние знаем, че в бюджета има излишък от 2.4 милиарда лева. Само за увеличение на техните заплати ли ще отидат тези пари”, попита Кокалкова.

Според нея българския пенсионер умира от глад и обикаля от магазин на магазин и от аптека на аптека, за да купят нещо с 20 стотинки по-евтино.

„А зад гърба на всеки политик са закачени портретите на Левски, Ботев, Паисий. А Васил Левски в своето тефтерче е водел сметка на народните пари, дадени за храна, оръжие, работил е безвъзмездно за народа. А за нашите управници е по-добре ние да си отидем”, завърши Кокалкова. Протестиращите определиха 40-те лева Коледни надбавки като подигравка, прах в очите.

Пред събралите се пред областната управа организаторите прочетоха протестна декларация, адресирана до Народното събрание.

Точка първа от нея гласеше: „Актуализиране-преизчисляване на пенсиите за осигурителния доход за 2013 г., искаме това да се случи и за 2016 година, но знаем че това няма как да стане при така сформираното правителство”. Второто искане от протестната декларация до държавните органи е за гласуване на закон за възрастните хора. В третата точка протестиращите поискаха преизчисляване процента на вдовишките пенсии до поне 35 на сто при 26.4 % в момента, което според тях е „съвсем реална и постижима цел”.

„Протестираме за по-достоен живот, настояваме чрез вас г-н Михайлов тази декларация да влезе в Народното събрание, и разгледана в най-скоро време, за да влезе в „Бюджет 2018 г.”, завършва декларацията.

След като декларацията бе внесена и заведена в архива, протестиращите размислиха и поискаха да я връчат лично на областния управител Бисер Михайлов. След като охраната им каза, че той има приемен ден и няма как да слезе, те влязоха във фоайето. Поискаха да се качат при областния, но бяха спрени от охраната и трима полицаи. След препирни и раздор между организаторите и протестиращите, към 11.45 ч.те се разотидоха и заканиха следващия четвъртък да дойдат с тояги. /БГНЕС