Konkurent
ТДМ

България

По кое време да се храним, за да отслабнем?

2017-11-14 21:10 430 0

По кое време да се храним, за да отслабнем?
Автор: obekti.bg

Ранно-ограниченото хранене е стратегия,  при която всички ястия се консумират до два часа следобед. След това идва период на 15-часово гладуване – не се яде нищо до следващата сутрин. Учени установяват, че този тип хранене наистина има ефект.

Резултатите от изследването им показват, че ограничаването на храненето до периода между 8 сутринта и два следобед помага за изгарянето на мазнините и контролира пристъпите на глад.

„Яденето между 8 сутринта и два следобед, последвано от 18-часово всекидневно гладуване поддържа нивата на апетита по-равномерни през деня в сравнение с храненето между 8 сутринта и 8 вечерта, което е типично за средния американец. – казва д-р Кортни Питърсън, авторът на изследването.

Ранното хранене се хармонизира с циркадния часовник и се отразява положително на здравето. Един от ефектите е подобряване на метаболизма. Метаболизмът, както и всички останали телесни функции, работи най-добре сутрин.

В изследването са участвали 11 мъже и жени с наднормено тегло на възраст между 20 и 45 години. Те следват четиридневен режим на хранене между 8 сутринта и 8 вечерта, и отново четиридневен – с хранене до 2 следобед. Количеството и калоричността на храната остават непроменени.

Учените установяват, че ограниченото време на хранене увеличава изгарянето на мазнините през нощта, намалява колебанията в глада и подобрява метаболитната гъвкавост – способността на тялото да превключва между горене на въглехидрати и мазнини.

Същата зависимост е наблюдавана по-рано при изследвания върху животни, но за първи път е потвърдена при хора.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Уикендът ще започне с пролетно очарование и слънце
2018-04-21 03:00
18 0
През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне, на места в западната половина на страната и ще стихне. Утре ще бъде предимно слънчево, с временни…

Разследват наркогрупа, петима са в ареста
2018-04-20 21:10
364 0
Четирима мъже от различни градове и една жена са в ареста във Варна, след като полицията откри у тях различни наркотици. Материалите по случая са…

Пребиха Човека птица в  затвора
2018-04-20 19:55
339 0

Делтапланеристът Стайко Иванов, известен с прозвището Човека птица, е бил пребит в килията си в Пазарджишкия затвор. Нападението е станало в неделя. За


Синът на полицейски шеф се хвърли от 8-ия етаж
2018-04-20 17:40
1598 0
Младежът, който бе открит мъртъв в столичния комплекс "Цариградски", е син на бившия началник на полицията в Смолян Евгени Василев. Както БЛИЦ първи съобщи, роденият…

актуален брой на вестник Конкурент