Събития

Обновиха пристанищния терминал Видин-Център

  13.11.2017 14:56             
Обновиха пристанищния терминал Видин-Център

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) приключи обновлението на пристанищен терминал Видин-Център. Реализирането на инвестиционната политика на ДППИ по отношение на Пристанище Видин – в частност пристанищен терминал Видин-Център, започна през 2012 г., като в периода 2012-2015 г. беше изпълнен проектът „Стабилизиране на наклонена кейова стена“. С оглед обезопасяване на кейовата стена в участъка от Речна гара до Колодрума през 2016 г. беше изграден предпазен метален парапет с дължина 730 метра.

В обхвата на обект „Рехабилитация на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в участъка от „Речна гара“ до „Колодрума“ - пристанищен терминал Видин-Център“ през настоящата 2017 година е изградена подземна електрическа мрежа за ниско напрежение с трасе от трафопоста в сграда „Оперативна“ до короната на кейовата стена. Прокарани са електрически изводи до действащите 5 корабни места. Създаден е резерв от 5 извода за бъдещо развитие на терминала. По протежението на изпълнения метален парапет е изградена пешеходна алея с тротоарна настилка. Построени са 8 площадки за отдих с пейки, монтирани са кошчета за събиране на отпадъци с цел опазване на околната среда.

Приключването на рехабилитацията на пристанищната инфраструктура на пристанищен терминал Видин-Център благоприятства развитието му в зона за отдих като продължение на Дунавския парк на Видин. Изпълнението на този обект е естествено продължение на инициативата на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за отваряне на пристанищата към градовете и вписването им в градската среда чрез създаване на зона за обществен достъп.