Събития

Коневъдите скочиха на лобистки закон

  09.11.2017 15:51             
Коневъдите скочиха на лобистки закон

Асоциацията по коневъдство е против готвения за приемане от 44-о Народно събрание закононопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи /ЗСПЗЗ/. Това е видно от декларация, подписани от председателя на асоциацията Красимир Каменов. Бизнесменът, познат във Врачанско с прозвището си Краси Пенката, е подготвил и изпратил протестна декларации до членовете на постоянната парламентарна комисия по земеделие и храни.

„Законопроектът, внесен на 27 септември от народния представител Запрян Янков съдържа предложение за изключването на конете от дефиницията за „пасищните животни“. Мотивите за това предложение са повече от нелепи и показват, че вносителите слабо познават ситуацията както с пасищните животни, с регистрацията на животновъдните обекти, така също и с регистрацията на всяко едно еднокопитно животно“, пише в декларацията.

„Като оставим настрана емоционалния елемент, че днешна България е създадена от конниците на Аспарух и дълго време конската опашка е водила победоносните битки на българските владетели, обръщаме сериозно внимание на абсурдното твърдение, че конете не са пасищни животни и тяхното присъствие по пасищата на държавата  спъва отглеждането на други видове произвеждащи мляко и месо“, се казва в документа, подписан от Обединени коневъди, с която разполага „Конкурент“.

В документа се припомня, че от общо около 800 000 пашуващи животни в страната, конете не надхвърлят и 1%. Е, този ли процент „бръкна в очите” на млеко и месопроизводителите, за да се стигне до нелепото предложение на вносителите на законопроекта?!“, питат в декларацията си коневъдите в България.

Браншът предупреждава, че ще предприеме всички законови мерки, тъй като се чувстват „дискриминирани и е заплашен поминъка им“. Приемането на лобисткия закон ще доведе не само до отнемане на пасищата, но и до ликвидирането на отрасъла. Затова хората от бранша са готови на национални стачни действия пред парламента и затваряне на главни и международни пътни артерии.