Konkurent
ТДМ

Здраве

Ето защо от край време жълъдите са на почит

2017-12-01 06:00 830 0

Ето защо от край време жълъдите са на почит

Може би не знаете, че жълъдите от дъбовите дървета са със силно бактерицидно действие и имат антитуморен ефект. Насладете се първо на информацията за лечебната им сила, а след това и на практическото й приложение.

Плодовете на дъба се използват от незапомнени времена в народната медицина. Благодарение на богатия им състав още в древността са се прилагали като лечебно средство при редица заболявания. Тези горски дарове са богати на белтъчини, въглехидрати, захари, танини, масла, дъбилни вещества и особено на скорбяла. В тях има наличие и на активното вещество кверцетин, което притежава множество целебни свойства: отлично намалява отоците, облекчава възпаленията и спазмите, има диуретично и антиоксидантно действие. Но такива лечебни жълъди растат само по дъбовете, които са на над 50-годишна възраст.

Жълъдите често се употребяват и при зъбобол, проблеми с венците, за спиране на кръвоизливи. Препоръчват се за лечение на проблеми с пикочно-половата система: ефективни са при напикаване и женски заболявания, също така допринасят за повишаване на потентността.

Дъбовите плодове действат благоприятно върху храносмилателната система: отвара от тях помага при различни видове отравяния, стомашни разстройства, хронични и остри колити. Настойка от жълъди приемат тези, които страдат от хипертония, остеохондроза, ставни заболявания. Астмата, бронхитът и кашлицата могат да бъдат преборени с така нареченото кафе от жълъди. Такова кафе повлиява много и при заболявания на сърцето. Прави се лесно. 

Зрелите плодове на дъба се събират и изсушават на тъмно място в продължение на 3-4 седмици (може да използвате сешоара – при 50 градуса в продължение на 2-3 дни). След това на жълъдите се маха капачето, обелват се и се взема ядката. Ядките се смилат и се съхраняват на сухо място.

Смлените жълъди се пекат в тиган, като се бъркат, докато потъмнеят. После се оставят 1 час да изстинат. Вари се като обикновено кафе – 1 чаена лъжичка на 1 чаша вода. Може да се добави мляко и захар.
За подобряване на храносмилането се препоръчва настойка от жълъди: 1 чаена лъжичка смлени жълъди, залейте с чаша вряла вода, охлажда се, после се прецежда. Пиете по половин чаша 3 пъти на ден от тази настойка. Продължителност на курса на лечение – един месец, почива се и се повтаря.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
При синузит, задължително включете тези храни в менюто си
2017-12-12 06:00
87 0
При лечението на синузит се препоръчва правилна и балансирана диета с задължителен прием на витамини. Това е необходимо, за да се помогне на тялото да…

Правете тези 8 неща, за да се отървете от бръчките
2017-12-11 06:00
266 0
Бръчките се появяват по различни причини. Първата и основна са мимиките, които правите, тъй като участват мускулите ви. При определена гримаса се опъва кожата по…

Ако ви е постоянно студено ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете това!
2017-12-10 06:00
749 0
Навън е студено и чувството за пронизващия хлад от ниските температури не е чуждо на никого. Когато обаче го изпитвате непрестанно, даже в затворени и…

Дами, дори и не помисляйте да причините тези 10 неща на вагината си
2017-12-09 06:00
1390 0
Всяка жена трябва да се погрижи за интимните си части, но трябва да внимава да не направи някои сериозни грешки. Здравето на вагината се предопределя…

актуален брой на вестник Конкурент