България

Експерт за това има ли антибиотици в месото

  07.11.2017 10:16             
Експерт за това има ли антибиотици в месото

Докладът на Европейската комисия не казва, че в месото има антибиотик и той е много опасен, а че животните са тренирани с тези количества. Проблемът е, че антибиотиците в храните селектират резистентни микроби, а не, че антибиотикът е толкова вреден за човека. Това каза пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на национален център по заразни и паразитни болести. Той допълни, че у нас и в Европа в момента няма циркулация на грипни вируси. Това зависи много от времето и допълни, че сега е най-подходящото време за ваксинация.

 
Агенцията по безопасност на храните разпространиха позиция до медиите, че като институция участват в изследване и са подали данни колко количества антибиотици за животински цели са използвани през 2015.
 
Всяка година агенцията по храните проверяват дали в пробите месо има антибиотици и тази година не са открити. Миналата години са открити в три пуйки, а по-миналата в пчелен мед са открити сулфонамиди“, каза проф. Кантарджиев.
 
Той заяви още, че у нас се спазват от ветеринарите правилата за лечение на животните то да не предхожда клането на животното за месо и уточни, че не се дават антибиотици във фуражите с цел увеличаване на биомасата. По думите му в нашата страна това е забранено и строго се контролира.


 
Когато се използват антибиотици е възможно да се селектират резистентни микроби/бактерии, които влияят на човешкия организъм. Вероятността да попаднат е малка поради термична обработка. Важно е антибиотици да се дават, само когато се лекува бактериална инфекция, да се дава този, който няма да унищожи цялата микробна флора, а ще действа точно“, каза Кантарджиев.
 
Специалистът обясни, че консумацията на антибиотици при хора в доболнична помощ е равна на средна за Европа и допълни, че не съветва никой да ползва много дълго време мощни добавки за стимулиране на имунната система, както и да се ползват сайтове, които не са на официални институции, а препоръчва консултация с лекар.
 
Той посъветва, че е добре през месеците, когато няма слънцегреене, да се взима известно количество витамин D, но не постоянно и в голямо количество и даде пример, че за възрастни до е 3 капки.