Konkurent
ТДМ

Здраве

Учени доказаха, че оралният секс води до сериозни болести!

2017-11-28 06:00 1340 0

Учени доказаха, че оралният секс води до сериозни болести!

Учените са установили, че оралния секс може да доведе до сериозно заболяване. Това важи особено за мъжете, които имат значително повишен риск от "раждане" на рак на главата и шията. 

Изследванията в тази област са проведени от научни специалисти от Университета "Джон Хопкинс". Те открили, че мъжете, които са правили орален секс с пет или повече партньори,са изправени пред риск от развитие на рак на главата и шията, свързан с човешкия папиломавирус. Учените твърдят, че във връзка с това мъжете трябва да слагат ваксина срещу HPV..

Рискът от попадане на човешкия папиломен вирус, който причинява рак, е по-висок при мъжете, които са сексуално активни. При жените този риск не съществува, дори при честа смяна на партньорите.

В проучването учени са анализирали данни за здравословното състояние на повече от 13 000 души, чиято възраст е между 20 и 69 години. 

Оказва се, че представителите на нежния пол нямат такъв висок риск от развитие на орална HPV инфекция при орален секс, дори ако имат много сексуални партньори. Например, жените с един партньор са имали риск от HPV честота от 1,8% сред пушачите и 0,5% от непушачите, а жените с голям брой - само 1,5%.

При мъжете рискът от заболяване е бил 1,5%, при условие че изобщо не са правили орален секс. При четири или повече сексуални партньори вероятността се е увеличила до 4% сред мъжете непушачи.

При мъжете, които пушат и са имали същия брой сексуални контакти, рискът е бил 7,1%. Сред мъжете, които не са пушили и са имали пет или повече партньори, рискът е нараснал до 7,4%. И при пушачи с пет или повече жени често срещаната инфекция достига до 15%.

zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Защо първите дни на почивка в морето са особено опасни за здравето и как да се предпазим?
2018-08-15 04:00
317 0
Едно от най-приятните  неща в летния сезон е отпуската и почивката. Мнозина от нас избират да отидат на море и веднъж стигнали до избраната дестинация,…

10 начина да останете здрави, докато пътувате
2018-08-14 04:00
346 0
Често се случва докато пътуваме да се разболеем или да ни подгони параноя това да не се случи. Има няколко важни стъпки, които трябва да…

Сън над 8 часа може да бъде лош знак
2018-08-13 04:00
534 0
Добре известно е, че набавянето на достатъчно количество часове за сън е ключово за здравето на хората, но ново изследване установи, че прекомерното…

Грешката, която допускаме всички, когато ни е горещо
2018-08-12 04:00
931 0
В опитите си да се разхладят хората грешат много, когато консумират ледени напитки и вместо на тялото да стане приятно се чувства по-зле. Голяма грешка…

актуален брой на вестник Конкурент