Konkurent
ТДМ

Здраве

Учени назоваха най-полезния плод за ученици и студенти

2017-11-27 06:00 1129 0

Учени назоваха най-полезния плод за ученици и студенти

Лекарите са установили, че един продукт е способен за кратко време да засили мозъчната активност и да помогне за подготовката за изпити на ученици и студенти.

Британски учени съветват учениците и студентите по време на сесия да консумират боровинки. Те разбрали, че това зрънце помага за укрепване на мозъчната активност. В същото време то е изключително полезно и естествено средство за защита.

Лекарите проведоха експеримент с група младежи. Децата решиха прости задачи на компютъра - те трябваше да следват стрелките на екрана и да натиснат съответните бутони.

 Децата бяха разделени на две групи. Едната малко преди задачата пие боровинков сок, а другата - не. Студентите, които пият сок от боровинки, се справят със задачи 10% по-бързо и по-точно. 

Учените вярват, че това се дължи на специална комбинация от хранителни вещества, открити в боровинките. Те помагат за активирането на работата на мозъка. Изследователите вярват, че това са растителни полифеноли, които имат положителен ефект върху когнитивните способности.

 В допълнение, този ефект на боровинките ще бъде полезен за възрастните хора, за да избегнат когнитивно увреждане, свързано с възрастта.

zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Защо първите дни на почивка в морето са особено опасни за здравето и как да се предпазим?
2018-08-15 04:00
317 0
Едно от най-приятните  неща в летния сезон е отпуската и почивката. Мнозина от нас избират да отидат на море и веднъж стигнали до избраната дестинация,…

10 начина да останете здрави, докато пътувате
2018-08-14 04:00
345 0
Често се случва докато пътуваме да се разболеем или да ни подгони параноя това да не се случи. Има няколко важни стъпки, които трябва да…

Сън над 8 часа може да бъде лош знак
2018-08-13 04:00
534 0
Добре известно е, че набавянето на достатъчно количество часове за сън е ключово за здравето на хората, но ново изследване установи, че прекомерното…

Грешката, която допускаме всички, когато ни е горещо
2018-08-12 04:00
931 0
В опитите си да се разхладят хората грешат много, когато консумират ледени напитки и вместо на тялото да стане приятно се чувства по-зле. Голяма грешка…

актуален брой на вестник Конкурент