Събития

Защо и кога Цеца Мъжката се снима с Христо Стоичков във Враца

  19.10.2017 13:21             
Защо и кога Цеца Мъжката се снима с Христо Стоичков във Враца

Една снимка на легендарния футболист Христо Стоичков обикаля от доста време социалните мрежи, а знайни и незнайни автори се опитват да докажат кога е правена, какво е правил Камата под Околчица и кои са останалите хора на кадъра. Безспорното е, че е правена по времето, когато снимките бяха черно-бели.

„Снимката е от март 1986 г. Правена е във Враца“, разказа чичо Петко, който е нейн собственик. Той е виден футболен запалянко, който от години живее с децата си в САЩ, но преди демократичните промени беше управител на гарнизонния стол и хотела в ДНА. Познат е на много врачанин като „чичо Петко от гарнизонното ханче“.

„По това време Враца беше домакин на футболен турнир между военните отбори. Домакините от Школа за запасни офицери „Гоце Делчев“ - Враца, „Армеец-1“ от Първа армия, представителните отбори на Втора и Трета армия, както и Армейската школа „Чавдар“. Тогава всички звезди, които по-късно облякоха екипа на ЦСКА, ги видяхме тук, на врачанския стадион“, спомня си той. Признава, че с удоволствие е гледал играта на Красимир Балъков и Илиян Киряков, на Трифон Иванов и Радко Калайджиев, на Дончо Донев. По това време състезателните правата на Христо Стоичков са спрени след злополучния финал за купата на България от средата на 1985 г., когато ЦСКА с младия Ицо бие „Левски“ с 2:1.

„Стоичков трябваше да е в школата във Враца. За да не спи в поделението, ген. Тодоров го изпрати под моя опека да се грижа за него. Получих разрешение да не е с другите войници – все пак още тогава личеше, че е велик футболист, затова го пуснах в моя апартамент, който се намира над гарнизонния стол. Спа там 14-15 дни, докато траеше турнира. Седеше плътно до мен и само подскачаше, беше го яд, че са му отнели правата. Казваше: „Ех, един път да ми върнат правата! Ще ги изям. Ще видят кой е Ицо“, спомня си чичо Петко.

Той уточнява, че по онова време Стоичков е бил отчаян. „Сприхав беше, защото можеше и да не бъде реабилитиран“, допълва събеседникът ми. „Той е велик българин. Уникален като футболист. И сега хората го носят на ръце. Живея в Щатите и гледам предаването му мексиканската „Телевиса“. А когато дойде на летището в Чикаго – 6-7 ТВ компании го чакат, за да вземат интервю от него“, допълва събеседникът ми и припомня, че Стоичков е бил част от местния клуб „Чикаго Файър“. Неслучайно в американския град имат негов фен клуб.

Чичо Петко казва, че и цесекарите в Чикаго са се обединили във фенклуб. „Президент на клуба е Цветан Йончев, един невероятен талант от школата на врачанския „Ботев“, Стоичков е почетният президент... Цецо Йончев е добре. Устроил се е. Има 4 пицарии – две са негови, две на съпругата му. Всяка събота се събираме, за да гледаме мачове. В едно местно заведение ни е офиса на фенклуба,“ допълва той.

Събеседникът ми бърза да жегне вечния враг. „Левскарите също се опитаха да направят фенклуб, ама са самонадеяни и нищо не става. Какво да стане, като правят клуб няколко тираджии?“

Чичо Петко изкарал в САЩ цели 12 години, без да се прибира в България. Има паспорт и гражданство. Идва си вече за по няколко месеца, за да се види с добри приятели, да нагледа имотите и пак бърза към Щатите. Там са децата му. Казва, че там е домът му.

Още един образ има на снимката – това е кака Цеца Мъжката. Тя в момента е във Финландия, но иначе е от близкото село Веслец. По времето, когато е правена снимката Цветана Тодорова играе футбол в столичния "Академик" и националния тим на България.