Събития

Златко Живков с награда за най-дълго управление

  18.10.2017 15:16             
Златко Живков с награда за най-дълго управление

Кметът на Монтана Златко Живков е „личността на изборна длъжност, спечелила доверието на гражданите максимален брой мандати”. Наградата е учредена от Национално сдружение на общините в Република България и бе връчена на Живков по време на годишната среща на местните власти в курорта Албена. Кметът на Монтана, който печели доверието на хората пет поредни мандата, е пръв в категорията „големи общини”. Следват го Хасан Азис на Кърджали с 4 мандата и Йорданка Фандъкова, печелила три пъти изборите в София.

В категорията „малки общини” първото място е за друг управник от регион Монтана – Венцислав Евгениев – кмет на община Медковец. Хората му гласуват доверието си седем поредни мандата.

По време на годишната среща в Албена местните управници са обсъждали финансовата рамка на бюджет 2018. Кметовете са се обединили около няколко искания, които поставят на масата за преговори с финансовия министър Владислав Горанов.

Те настояват за увеличаване на държавните средства за заплати на хората в общинските администрации, за повече пари за ремонт на общински пътища, за справедлива изравнителната субсидия и за повишаване на стандартите в местните културни институции.

„Заплатите в общинските администрации ще се изравнят с минималната след увеличението й на 510 лева. Става дума за 20 000 души, които работят в българските общини и възнагражденията им изостават в сравнение с другите сфери. Млади специалисти с по два чужди езика на практика започват работа със заплати от по 500 лева. Постоянно напускат финансисти, архитекти и други опитни специалисти, защото взнагражденията на общинските служители са обидно ниски. Ще търсим разговор по темата с финансовия министър, тъй като губим най-добрите си специалисти”, каза кметът Златко Живков, който е член на управителния съвет на сдружението на общините.

164 000 000  лева са договорените на този етап пари за общинска пътна мрежа за следващата година. За сравнение поддръжката и ремонтът на републикански пътища се финансира със 700 000 000 лева годишно.  

„Общинските пътища са равни по дължина на републиканските, затова ще искаме парите да бъдат увеличени поне с още 50 000 000 лева”,  заяви кметът на Монтана.

Той уточни, че другото основно искане е да бъде увеличена и изравнителната субсидия за общините с още 40  000 000 лева. Механизмът, който действа в момента е в полза на най-малките и най-големите общини, за другите парите не са променяни с години”, подчерта Живков.