Събития

Правят ски курорт над Чупрене

  22.09.2017 13:52             
Правят ски курорт над Чупрене

14 ски трасета с обща държина 16 километра ще се строят над Чупрене. До няколко години там  ще има ски зона. Тя вече носи името „Миджур” и процедурата е стартирала. До края на годината

Ще бъде обявен и одобрен общият й устройствен план, разработват се инвестиционни проекти за предвидените обекти и съоръжения. Експертният  екологичен съвет при  Регионалната инспекция по околна среда и води в Монтана вече  обсъди доклада за екологичната оценка.

Общият устройствен план е направен от  архитект Емил Леков, изготвил плана за комплекса  в Банско. Туристическата зона край Чупрене ще е на площ от над 700 декара. Планирано е създаването на  общо 14 трасета за алпийски ски спорт. Те са подбрани според анализа на релефа и са с различна трудност. Общата им дължина е почти 16 километра. Заложено е създаването на три учебни плаца. Площадките им ще  могат да осигуряват целодневен престой на начинаещите скиори, край тях ще има заведение в комбинация със ски училище, детска занималня, място за наем на оборудване. Ще бъде монтирана  система за изкуствен сняг за всички ски писти от 900 до 2000 метра надморска  височина.

„Миджур” ще има  въжен парк, ролбан-трасе за зимно и лятно плъзгане с шейни върху тръбна конструкция,  пейки и маси за кратковременен престой по туристеческите пътеки, места за пикник, беседки. Ще бъдат създадени също панорамни изгледни площадки. На тези плацове във високата зона ще бъдат  монтирани оптични уреди за наблюдение, които  ще позволяват любителски фото сесии на цялата долина под връх Миджур. Идеята е туристите да нощуват в къщите за гости в Чупрене и селата от общината. 

Условията за целогодишен туризъм  в зона Миджур са много добри и подходящи за различни дейности. Снежната покривка има  относително постоянни стойности  около и над средните за страната. Данните показват трайно наличието на сняг  от втората десетдневка на декември до втората десетдневка на март.

Общо очакваните разходи  за проектиране и строителство са изчислени на 354 хиляди евро. Значително по-голяма сума е необходима за съоръженията – 34 милиона евро. 

Бъдещата ски-зона няма да засегне резервата „Чупрене”, въпреки че една четвърт от защитената зона „Миджур” би попаднала в обсега на новия проект. Биосферният резерват „Чупрене“ е под зкрилата  на ЮНЕСКО от 1977 г. Тук е единствената естествена популация на глухар. Особено поплярен е резерватът с вековните смърчови гори.